19 Април 2024петък03:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Консулт

Как се признава стаж на чужд гражданин?

/ брой: 105

автор:Ева Костова

visibility 1556

Може ли да се пренесе стаж на македонски гражданин, работещ и живеещ в България, който има статут "постоянно пребиваващ" и е женен за българка? Какви документи, от кои институции са необходими, какви заверки трябва да имат те, за да са валидни? Необходим ли е превод и легализация на документите, ако са на македонски език? Къде трябва да бъдат представени?

На това запитване до редакцията на ДУМА на нашата читателка Мария Донева потърсихме отговор в Националния осигурителен институт, дирекция "Европейски регламенти и международни договори".
Зачитането в България на осигурителен стаж, положен на територията на Македония, става по силата на Договор между Република България и Република Македония за социално осигуряване от 1 август 2003 г. С него е уредена възможността за сумиране на осигурителен стаж, положен на територията на двете държави, когато това е необходимо, за да възникне право на обезщетения за временна неработоспособност, майчинство и безработица, както и за пенсии.
При подадено заявление до териториалното поделение на НОИ по постоянния или настоящия адрес на лицето за отпускане на някое от посочените обезщетения или пенсия, в което заявление е посочено наличието на македонски осигурителен стаж, съответното длъжностно лице от ТП на НОИ ще отправи искане до македонската компетентна институция за потвърждаването му. След служебното потвърждаване на македонския осигурителен стаж същият ще бъде сумиран за правото на исканото обезщетение или пенсия, ако българският осигурителен стаж не е достатъчен, за да възникне това право.
Предвид обстоятелството, че потвърждаването на македонския осигурителен стаж ще се извърши служебно, с договорените между компетентните институции на двете държави формуляри, не е необходимо заинтересованото лице да се снабди предварително с нарочни документи, да извършва преводи и легализация. Достатъчно е при подаване на горепосоченото заявление да приложи документите, удостоверяващи наличие на македонски осигурителен стаж, с които разполага.
Изложеното се отнася до всички двустранни договори в областта на социалната сигурност, по които България е страна. Всички те уреждат възможността за сумиране на осигурителен стаж, зачетен съгласно законодателството на другата договаряща се страна, когато това е необходимо за възникване на право на обезщетение или пенсия. Удостоверяването на този стаж се извършва служебно при подадено заявление за ползване на правото на съответния вид обезщетение или пенсия.
 
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ