19 Март 2024вторник09:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лют скандал се разрази в НС заради магистралите

Мнозинството отхвърли предложението на "БСП за България" за създаването на анкетна комисия за злоупотребите в АПИ

/ брой: 86

автор:Юлия Кулинска

visibility 72

Лют скандал между БСП и ГЕРБ се разрази вчера в НС. Поводът беше предложението на "БСП за България" за създаване на анкетна комисия за установяване на пропуските и нарушенията при изграждане на магистрали и пътища. Припомняме, че преди две седмици агенти на ДАНС и специализирани прокурори от антикорупционното звено по сигнал на ФЛАФ влязоха в АПИ, за да разследват за престъпление по служба и безстопанственост във връзка с изграждането на магистрала "Марица".
От левицата посочиха, че целта на комисията е да се види кой носи политическата отговорност и да се направят такива закони, които да не допускат нови нарушения. Жельо Бойчев подчерта, че в последните няколко години, по линия на националното финансиране, и с европейски средства, са изхарчени стотици милиони за строителство на магистрали и пътища в страната. "Свидетели сме на множество скандали, съпровождащи начина на възлагане и начина на изпълнение. Искаме да се разсеят съмненията, че процедурите са опорочени и имат предрешен победител и че огромен ресурс се съсредоточава в няколко фирми", заяви Бойчев. Той обясни, че временната комисия ще трябва да разглежда сигналите за некачествено извършени строителни работи при изграждането на магистралите "Марица", "Тракия", "Струма". "Комисията трябва да извърши и проверка на договорите за текущо поддържане на републиканската пътна мрежа и възлагани ли са по тях строително-монтажни дейности в нарушение на Закона на пътищата и на ЗУТ. Тя трябва да изясни има ли нарушения при избора на изпълнители и доставчици, без одобрени работни проекти", обясни смисъла на предлаганата комисия Жельо Бойчев.
По време на дебатите ораторите си извадиха предизборни обещания, построените километри магистрали, спрените еврофондове по време на управлението на кабинета "Орешарски" и на кабинета "Борисов 2", предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.
Кирил Добрев припомни, че преди година са задали въпрос към тогавашния министър Лиляна Павлова как една фирма прави пакет от обществени поръчки за 1 млрд. лева само за няколко месеца, а сега прокуратурата заедно с ОЛАФ и ДАНС проверява пътната агенция. Той иронизира Бойко Борисов, който винаги се е гордеел с построените километри магистрали, и попита реторично колко струва тази гордост на  народа. "Кажете ми магистрала, която да не е отворена и да не е затворена след това два месеца за ремонт", попита колегите си от ГЕРБ Добрев. Той изтъкна факта, че шефът на АПИ е признал, че е информирал министър Павлова за това, което се случва. 
Според Цветан Цветанов с тази комисия антиевропейската БСП се опитва да бъде забелязана, да изтрие срама от загубата на парламентарните избори. Добрев го репликира с въпроса защо, ако твърдят, че БСП е антиевропейска партия, непрекъснато лобират Деница Златева да остане в кабинета на ГЕРБ и да се занимава с европейското председателство.
"ГЕРБ никога не са разглеждали вариант за съвместно управление с БСП. Госпожо Нинова, може да ви се иска, но това няма как да стане", разкрещя се Цветан Цветанов. Той изпусна нервите си по повод признанието на лидера на БСП по-рано в телевизионно интервю, че след изборите определени групи са й оказвали натиск за голяма коалиция с ГЕРБ и че Георги Гергов е бил част от тях. 
В крайна сметка "за" създаването на комисията гласуваха 93 депутати, 101 бяха против и 25 се въздържаха.

Корнелия Нинова към Цветанов:

Усмирихте патриотите и "Воля", с нас няма да стане


"Защо искате да унищожите демократична България, в която има правителство, управляващи и опозиция? Трябва да има дясно и ляво, за да имат хората алтернатива. Вие усмирихте всички - патриотите, "Воля" и ви остава единствената алтернатива БСП, и искате да и сложите капан, за да нямате алтернатива. Няма да ви се получи." С тези думи Нинова се обърна към Цветан Цветанов в НС вчера. Лидерът на левицата изтъкна, че искането Деница Златева да остане в МС и предложението самата тя да заема поста  председател на НС не е заявка за приемственост и разбирателство, а безпринципност и отстъпление от предизборни ангажименти.
"Преди избори всички са един срещу друг, със страшна агресия и винаги в името на народа, след изборите всички вкупом са на софрата срещу народа. На това ли му казвате приемственост?" Нинова каза, че БСП няма да влиза в този сговор, защото социалистите са принципни. Защото на тези 1 млн. българи, които са ги подкрепили на изборите, няма как да им се каже до днес бяхме с вас, от утре сме срещу вас  с Бойко Борисов. "Ще се борим за промяна на статуквото на политическата класа, която винаги намира начин да се обедини безпринципно срещу народа си. Ние, от БСП, ще сложим край на това", аргументира се председателят на БСП. 
"Казва ни се, че нямаме право да бъдем съдници, да изразяваме мнение. Как да нямаме право, след като сме изпратени тук от 1 млн. българи? Хем искате обединение на народа, хем казвате на 1 млн. българи, че нямат право на мнение", обърна се лидерът на БСП към ГЕРБ. За внушенията, че има влияние над служебния кабинет,  Нинова припомни, че служебният премиер ясно е заявил: "Много пъти съм се виждал и чувал с Борисов, нито веднъж с Нинова". 
Лидерът на БСП се възмути, че вместо дебати за предложената от левицата комисия за АПИ, дискусията е сведена на ниско ниво, на безпринципно противопоставяне и връщане години назад. По отношение на спрените еврофондове на БСП и пусканите на ГЕРБ, тя подчерта, че са били спрени плащанията по програмата за образование и наука, точно на правителството на "Борисов 2". Нинова припомни, че правителствата на Борисов два пъти са управлявали и два пъти са подавали оставка. Единият път заради първия случай в България на самозапалване на български граждани, а втория път заради загубени избори.

снимка Благовеста Цветкова

Ще се борим за промяна на статуквото на политическата класа, която винаги намира начин да се обедини безпринципно срещу народа си, заяви Корнелия Нинова




 

Премахнете плоския данък

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 51

Финансовият министър се сравни с Иван Асен II

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 51

Лихварството не е престъпление

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 51

Нов лиценз за площадката на АЕЦ "Козлодуй" 2

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 51

Моряците от "Руен" се прибират до 15 дни

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 51

Вучич алармира за сърбите в Косово

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 51

Лейбъристи избраха чернокож за лидер

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 51

Накратко

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 51

Едно към едно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 357

/ брой: 51

Програмирано лицемерие

visibility 354

/ брой: 51

Новият Наполеон

visibility 343

/ брой: 51

Мисията на патриарх Неофит трябва да продължи!

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 51

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ