28 Март 2024четвъртък10:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ВАЛЯ:

Искам да докосна и разиграя публиката

Когато видя десетки хора, които се извиват по два, три реда по площадите, усмихнати и хванати за ръце, това ме кара да се чувствам истинска българка, казва известната певица

/ брой: 87

автор:Надежда Ушева

visibility 1362

ВАЛЯ е родена на 23 април в Хасково. Завършила е математическа гимназия с разширено изучаване на английски език, след което учи "Поп и джаз пеене" в Нов български университет.  Професионалният й дебют е на фестивала за нова авторска песен "Тракия фолк" през 2000 г., когато печели награда с песента "100 покани, 100 букета". Издава албума "Искам всичко", който носи на певицата и наградата за дебют на 2001 г. В следващите години Валя прави още два албума - "Моят свят" и "Нещо интимно". Тя е удостоена с  призове от престижните фестивали: "Пирин фолк", Сандански през 2005 г., където печели Първа награда на журито с песента "Нова пролет" и "Охрид фест" през 2009 г. с Първа награда на публиката с "Въглен във вода".
Изпълнителката има фолклорна програма, която се казва "Пием, пеем", с танцова формация, с която пътува из страната. Програмата е като миниспектакъл за българската традиция и обичаи. 


"Народна музика като нашата е застинал барок"

"Не може да не знаеш химна на държавата си и  едно българско хоро"


- Разкажете за новата си фолклорна програма. Какво е характерно за нея?
- Здравейте на всички читатели на вестник ДУМА за мен е удоволствие да се срещнем и да поговорим за моето творчество. Новата ми програма включва песни от различни фолклорни области като македонската, тракийската и северняшката. Това са едни от най-харесваните и най-популярните народни песни. Пели са ги нашите баби и се изучават в Музикалната академия. Това са песни, които се слушат на площади, на празници, по сборове и сватби. Събрах ги в албум, който се радва на невероятен успех. Той се излъчва по "Планета фолк". Радвам се, че хората знаят и пеят тези песни и ги харесват в моя интерпретация.        
- Имате ли специални песни? А преживени?
- Всяка песен за мен е специална, но "Охридското езеро" е една от най-специалните ми, защото Охрид е свързан с личния ми живот - от една страна, с хубави спомени, от друга, не с толкова добри. Спомням си за една случка, когато майка ми беше в болница, а аз бях на празник и трябваше да пея, а не ми се пееше, защото тя бе между живота и смъртта. Изпях песента и се обадих на майка. Зарадвах я с "Охридското езеро", това   бе едно от нещата, които много я докосна, може би, защото в този момент й дадох сила. Също така на дядо пях тази песен, преди да почине. Не знам защо, така ми дойде тогава. Когато я записвах, самият тонрежисьор ми каза, че се вълнувам повече, отколкото на други. Тя стана една от най-хубавите песни, изпята от мен. Радвам се, че дори мои колеги оценяват проекта на високо ниво и в частност "Охридското езеро". Друга специална е "Ти, убава девойко", която е една от любимите македонски песни на моя баща, той е музикант, както и брат ми. Когато разбра, че ще я запиша, ме похвали и каза, че съм избрала една от най-хубавите и ритмични македонски композиции. У нас винаги се е слушала тракийска музика, но ние, разбира се, сме почитатели и на македонската разпевна песен.
- Любовта ви към народната музика, откога датира? На колко години е първата ви изява?
- Първата ми изява беше на около 7 години. Тя бе с оркестъра на баща ми, който свири на акордеон, а брат ми - на кавал, бяхме репетирали вкъщи "Седнал ми Дамян да яде", но първия момент, когато излязох на сцената толкова се притесних, че си помислих, че няма да мога да изпея песента... В крайна сметка я изпях добре и хората ме аплодираха. Учудиха се как може малко дете да пее по такъв начин, буквално казаха: "такива украшения да пее малко дете", има се предвид орнаментиката на гласа при народното пеене.   Чувствах се като малка звезда. Много исках, преди да стигна до първата си изява на 7 години да чуят как пея. Упорито имитирах песни на народни певици  и бях научила поне 15. След участие питах  баща ми мога ли да попея, когато си тръгне тяхната певица, защото ще ги представя по-добре. Всички се смяха и не вярваха, че малко дете ще пее по-добре от нея. После, когато изпях 15-те песни, музикантите ахнаха и признаха, че имам талант и трябва да го развивам. Исках да разбера точно това - дали имам талант, или само така си мисля. Това бяха едни от първите оценки на хора, които са на сцена. 
- Народната певица Динка Русева преди години ви дарява цялото си творчество, какво означава за вас този жест? Как ще продължите делото й?
- Динка Русева пя на първата ми сватба, тя е една от любимите ми певици. Има уникален глас. Един страхотен човек. Когато се срещнах с нея, години след като вече бях родила дъщеря ми, поисках да взема нейното творчество. Отидохме при нотариус, всичко да е, както трябва, заверено с подписа на Динка. Тя ми каза: моето момиче, вземи песните ми и ги пей след смъртта ми. За мен това е изключителен жест и признателност такава голяма певица да даде творчеството си на по-млад човек в мое лице, който да продължи традицията на приемственост. Песните съм направила с типичното народно звучене, но малко в по-бързо темпо, за да разиграват хората по площади и да се приемат по-добре от младите. Народните песни са богатство, което ни отличава от света. Няма толкова сложна народна музика като нашата, казват за нея, че е застинал барок.
- Как може народната песен да стане по-популярна сред подрастващите?
- Народната музика може да стане по-популярна, когато се интерпретира по по-модерен начин. Тук нямам предвид да се променя музикалната линия или изпяването. Не може да се пее тракийска музика с орнаментика на шопско пеене или обратното... Аранжиментът е този, който може да бъде осъвременен, но типичните народни инструменти трябва да се запазят, защото те са част от характеристиката на народната музика. Не трябва да се видоизменят, защото се губи  идентичността. Според мен децата трябва още от малки да учат в училище да играят български хора поне веднъж седмично. Така ще се зароди любовта към народната музика. Няма нищо по-хубаво от това българин да умее да играе хоро. Не можеш да не знаеш химна на държавата си и поне едно българско хоро. Човек се учи от малък на добродетелите.
- Пътувате с ваша танцова формация по села и градове, какви са отзивите на хората след спектаклите, какво ви казват?
- Много съм щастлива, че успяваме да разпалим публиката. Има много добри изпълнители, които играят чудесно, хората им ръкопляскат и дотам. Аз искам да докосна публиката, да достигна много по-дълбоко, да я разиграя и всеки сам да намери своята песен. Когато видя тези хора, които се извиват по два, три реда по площадите, усмихнати, емоционални и стиснати за ръце, това ме изпълва и ме кара да се чувствам истинска българка. Тогава разбирам, че съм си свършила добре работата. Хората благодарят и отново ни канят на празници. Лесно е да минеш веднъж България, трудно е да я повториш, камо ли да я обиколиш за трети или четвърти път. Казват ми, Валя, много се радваме, че те видяхме, че ни развълнува. За мен любовта на публиката е най-голямата признателност, най-голямото щастие! Дори в момента се вълнувам, като го споделям. 
- Предвиждате ли нещо по-специално за Гергьовден?
- Не знам защо тази година си казвам, че даден проект ще го направя до 1-2 месеца, след това нещо се случва непредвидено. Има много хубава песен, която е проект от 16 години, но чак сега узря момента да я реализирам. Това ще бъде страхотна изненада за всички, които обичат качествената музика. Песен, която да разпива и да  разпява, както обичам да казвам. Надявам се да стане до Гергьовден, ако не малко след това.
На всички читатели на вестник ДУМА желая да ги радват истинските неща. Да слушат музиката, която ги докосва и ги кара да се чувстват добре!                
  

 



 

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 459

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 510

/ брой: 58

Особена порода

visibility 447

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 614

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ