Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Април 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

България

Медии

За журналистическа солидарност призова от Беларус Максим Минчев

Павлета Давидова

5. Май 2017 , брой: 87   289   0Шефът на БТА Максим Минчев, който е и генерален секретар на Световния съвет на информационните агенции, подчерта, че журналистите трябва да бъдат единни в защитата на обществените интереси. Той бе сред участниците на конференция, посветена на професионализма и отговорността на медиите, която се проведе в Минск, Беларус. Въпреки различията между нас ние, журналистите, имаме нужда от силна солидарност, защото защитаваме интересите на обществото, цитира го Телеграфната агенция на Беларус (БелТА). Конференцията е част от 21-вото международно изложение на масмедиите, в което участват беларуски и руски информационни агенции, издателства, както и чуждестранни гости. Като почетни гости са поканени китайски медии.
Минчев заяви, че инструментариумът за съобщаване на новините бързо се променя, навлизат нови технологии и начини за достигане до слушателите и читателите. Според него само след 5 години темите за подобна дискусия ще бъдат напълно различни.
Генералният директор на БТА подчерта, че проявява особен интерес към отразяването на кризи и конфликти. "Искаме или не, около нас непрекъснато се надигат кризи и ни притискат от сутрин до вечер. Масмедиите трябва да съобщават тези новини на аудиторията по най-бърз начин. Информационните съобщения стават все по-кратки, защото те валят едно след друго и интересът към тях бързо спада, тъй като публиката постоянно очаква следващото. Понякога читателите нямат нужда от дълбок анализ. Те не искат спекулации за причините зад кризисните явления. Това е едно от сериозните предизвикателства пред модерната журналистика", обобщи Минчев.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"