Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

Интервю

Лука Визентини:

Посъветвах Борисов да увеличи заплатите

По-високите доходи означават да се подкрепи развитието на икономиката и стандартът на живот, а също и да се повиши производителността, казва генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите

Ева Костова

5. Май 2017 , брой: 87   1103   1
Снимка


ЛУКА ВИЗЕНТИНИ е философ по образование. По произход е италианец, живее в Брюксел. Избран е за генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите преди 2 години на конгреса на организацията в Париж. Преди това 4 години е бил конфедерален секретар в ЕКП. А преди 22 години - синдикален активист в UIL (Италианския синдикат на труда), първо като редови член, след това регионален секретар на браншова федерация и генерален секретар на неговата конфедерация в района му, който е на границата между Словения, Хърватска и Австрия. Лука Визентини беше гост на Осмия редовен конгрес на КНСБ на 2 и 3 май т.г.

"Невъзможно е да пренебрегнем проблемите с бежанците. В същото време смятам, че не е редно само няколко страни в Европа да поемат целия товар на бежанската вълна"

- Срещнахте се с Бойко Борисов само дни преди да стане министър-председател за трети път в най-бедната страна на Европейския съюз. Какво го посъветвахте?
- Първо, да увеличи заплатите в България, да задоволи исканията на синдикатите за увеличаване на минималната работна заплата. България е с най-ниските заплати в ЕС и този проблем е в ущърб на страната, в ущърб на региона и в ущърб на целия ЕС. Защото тези ниски заплати са причина за движение на работната сила, за емиграция, за изтичане на мозъци от държавата. Те увреждат пазара на труда в България, но увреждат и пазара на труда в останалата част на Европа.
По-високите заплати означават да се подкрепи развитието на икономиката и стандартът на живот на хората, а също така да се повиши и производителността. Казах на министър-председателя, че в ЕКП сме стартирали кампания за повишаване на заплатите за всички европейски работници. Тази кампания е не само за повишаване на заплатите навсякъде, но и за конвергенция, т.е. за сближаване на заплатите, за повишаване на възнагражденията на нископлатените работници в страни като България, за сближаването им към средното заплащане на европейския работник. Посъветвах Борисов държавата да помогне на социалните партньори за по-добро колективно договаряне, за да могат заплатите да се повишат.
Второто ми искане беше относно европейския стълб на социалните права. Европейската комисия стартира тази инициатива миналата седмица. Тя се отнася до разширяване правата на работниците, на правата, извоювани от един колективен договор, да се разширят до повече работещи. По този начин да се създаде много добра система на социална защита и социално подпомагане в цяла Европа. Помолих Бойко Борисов да направи така, щото България да участва, да избере този европейски стълб на социалните права.
- Да го прилага на национално равнище.
- Да.
- А какво ще правим с работодателите с т.нар. бизнес, който невинаги е съгласен с увеличаване на заплащането, поне специално у нас?
- Казах на министър-председателя, че правителството трябва да притисне работодателите да се ангажират с тези промени. Правителството може да изиграе голяма роля и да ги накара да направят това. Също и да им предоставят финансови стимули, т.е., ако допуснат колективни споразумения, да имат някаква финансова облага от това. По-високите заплати и по-добрата система на социална защита са в интерес на страната и на работещите в предприятията.
Трябва да кажа, че министър-председателят разбра нашите аргументи, съгласи се и се ангажира България да участва в този социален стълб и правителството да го приложи във вашата страна. За заплатите позицията му беше по-нюансирана, тъй да се каже. Каза да, вярно е, че трябва да увеличим заплатите, но при условие, че и другите страни от Източна Европа го направят. Защото, ако само България го направи, а другите не го направят, тогава това ще е във вреда на България. И той е прав. Всъщност ние искаме същото и от останалите страни от Източна Европа. Защото тези държави ще се съревновават с България, ще имат конкурентно предимство, като при тях заплатите са по-ниски.
- В Румъния обаче заплатите вече не са толкова ниски...
- Да, определено. Но аргументът му беше този. Миналата седмица се срещах с министър-председателя на Сърбия, с министър-председателя на Хърватска. Смятам да се срещна и с министър-председателя на Румъния, за да се подсигуря, че всички те ще възприемат същото отношение към социалния стълб, за който се говори. Така че няма да има извинение, ако не го направи.
- Познавате вашата област от основата до върха...
- Да.
- И сега, като генерален секретар, командвате парада на колко организации?
- Добър въпрос. 89 конфедерации от 35 страни, представляващи близо 45 млн. работници.
- Българските профсъюзи къде са сред тях?
- Те са част от тази общност - и КНСБ, и КТ "Подкрепа" са членове на ЕКП.
- Занимава ли се често организацията с проблемите на българските работещи?
- Опитваме се. Нашите членове тук, в България, са много активни по вътрешния дебат в европейската ни конфедерация, те участват редовно в нашите срещи, в дискусиите. Представят проблемите както на страната, така и в по-общ план на региона. Тук съм не само за да присъствам на конгреса на КНСБ, но имах и задачата да се срещна с министър-председателя, за да обсъдим предизвикателствата пред света на труда в България.
- Разбрах, че сте специалист, който се е занимавал и с проблема с бежанците. Сигурно и занапред този проблем ще пречи на социалната политика? Иначе нашият министър-председател обеща на конгреса на КНСБ, че вече ще отиват пари за социални нужди, за заплати и доходи.
- Невъзможно е да пренебрегнем проблемите с бежанците, докато войната е в ход. По този въпрос нашите мнения с министър-председателя бяха напълно различни. Той каза: ние просто трябва да ги спираме на границата. А ние мислим, че това е абсолютно невъзможно, защото е в противоречие с международните закони. В същото време аз смятам, че не е редно само няколко страни в Европа да поемат целия товар на бежанската вълна. Необходимо е да се разпредели тази тежест между всички страни от ЕС, за да го направим пропорционално, съответно на икономиката и на всички други показатели в дадената държава. Ако тази отговорност се сподели от всички 27 страни, ако всички поемат своя дял, проблемът може да се реши. Но наистина по този въпрос нашите мнения се различават.
- Т.е. да не го свързваме директно със социалната политика, с това бъдещо увеличаване на доходите в България? Да разделим двете неща.
- Да, определено, точно така.
- Около Първи май Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", каза, че не са празнували 1 май досега, защото една партия е отнела празника на синдикатите. В цял свят профсъюзното движение обединява на такъв ден и партии, и синдикати, и работодатели. Така ли е?
- Отчасти. Защото в повечето страни, които посетих на Първи май, демонстрациите и празненствата са организирани от синдикатите. Разбира се, че партиите могат да се присъединят. Но не искам да навлизам в този спор. Единението е за предпочитане.
- Да се върнем пак към Европейската конфедерация на профсъюзите. Най-актуалният в момента проблем в организацията? Най-важният приоритет?
- Приоритетите са точно тези, за които помолих и вашия министър-председател: да се увеличат заплатите навсякъде в Европа, да имаме по-социална Европа, да имаме по-силна социална защита и по-добри социални права за работещите.

 

 

ДА ВНЕСЕМ, МАЛКО ЯСНОТА ЗА ДОВОЛНИТЕ БОГАТИ И НЕДОВОЛНИТЕ БЕДНИ

"Сега за миг не те убиват,
а искат да умираш цял живот."

/Евтим Евтимов/

= І = Има такава държава.

-1- Христо Ботев (Из «Знаеш ли ти кои семе ние?»):

« … Имаш ли чест и совест?»

- «Тамам си намерил за какво да ме разпитваш!

Знаеш ли ти, че аз съм променял знамето си пет-шест пъти? Аз съм ставал и грък, и цинцарин, и румънин, и циганин, и арменец, за да угодя на своите страсти.

За мене народността, вярата, народолюбието и честността за празни неща... Ако казвам, че съм народолюбив, то имам на умът си съвсем друго, - аз искам да заповядам и да ми се покоряват. …Който е умен човек, той трябва да се показва като патриотин, но да не жертвува нищо; а който е още по-умен, той трябва да се ползува от народните слабости. Аз зная множество «честни патриоти», които въртят своята търговийка с народни сълзи; а никой не казва за тях, че са злодейци. У когото са паричките, той е
прав и честен ».

- 2 - „... Америка за България", вече няма да е "толкова тиха"/ Президентът на "Америка за България" - Нанси Шилър, при откриването на първата по рода си среща на общността на организацията у нас (виж по-подробно във вестник „Дума“; 18. Януари 2017 , брой: 12; http://www.duma.bg/node/139321/.

***PS: а) «Яко плащане - 6,5 милиона долара за протестърите от „Америка за България”; ... Министърът на правосъдието Христо Иванов, Саша Безуханова, Кака Цона, Прокопиеви с най-големите суми (виж по-подробно - 29 септ. 2015, 14:06; http://www.blitz.bg/news/article/364251);

- б) „За да останат хора в България“ сезира ОЛАФ за далаверите на Тома Белев и компания“ (виж по-подробно http://www.blitz.bg/news/article/396178):

„... Предполагаме, че мнозина наши спортисти биха се навили да учат рибите в Русенски Лом да плуват срещу 800 000 лева? Въпроса е, че не са част от зелената мафия…“.

- 3 – Патологично_хронични клетво изменници:

"... Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и ВЪВ ВСИЧКИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ ДА СЕ РЪКОВОДЯ ОТ ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА (шрифта - мой. Й.В.) Заклех се“!

... Тази клетвата се полага, съгласно - Конституця на Република България (влезнала в сила от 13.07.1991 година):

- чл. 76 – от народните представители;
- чл. 96 - от Президент на Републиката;
- чл. 109 от членовете на Министерския съвет, во главе с Министърпредседателя.

*** Българино, Виж, Прочети и ... Осмисли, за какво масово конституционно клетво_предателство на бг. власт и народна пара папкащите става въпрос:

- „А“): • „1990 година, почти ДЕВЕТ милионната по население Народна Република България е на — 26-то място в групата на държавите с висока степен на индекса за човешко развитие (комплексен показател на ООН, за ежегодно сравняване на ... условията за живот - образоване, здравеопазване и т.н. в страните - членки) в Първа група - Групата на индустирално развитите държави , от всичките 193-те страни, членки на ООН);

... А само след няколко про_либерално _ капиталистически, евро_атлантичски години, индекъст за човешко развитие на малко под 7,4 милионната по неселение, спазарена, опазарена и опозорена НЕ_Народна, Частна, плутократско_ партократска_ магистратска, държаво_подобна – „КОРПОРАЦИЯ БЪЛГАРИЯ“ се срива:

- • 1995 — България е на 65-то място и вече в групата на държавите със средна степен на развитие;

- • 1997 — 69-то място;
- • 1998 — 67-мо място;
- • 2010 — 56-то място;
- • 2011 — 55-то място;
- • 2012 — 57- то място.

- „Б“): • „Брутният външен дълг на България 34,231 млрд. евро - 70,3% от БВП (Дума ; 28. 04. 2017 , брой: 82 ; http://www.duma.bg/node/144884): Брутният външен дълг на България към 28 февруари достигна 34,231 млрд. евро - 70,3% от БВП, като нараства със 789 млн. евро - 2,4 на сто на годишна база...“.

- „В“): • „...Заговорът на властта и капитала срещу трудовите хора в България ... През последните 27 години няколко десетки милиарда лева са трансформирани от заплати в печалби (проф. Иван Ангелов; в. "Дума" - 10.12. 2016; http://www.duma.bg/node/137568)“

- „Г“): • „Близо 2,5 млн. българи живеят в бедност и материални лишения
(25.04.2017; http://www.dotbg.bg/article/6189932; Автор: 24 часа):

- 34,2% от българите, или 2,468 млн. души не могат да си плащат редовно сметките и изпитват материални лишения. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

- Най-висок процент на хора, които са били в ситуация на бедност и лишения, е отчетен при българите над 65-годишна възраст. Близо 80% от тях попадат в категорията на хора с “тежки материални лишения”.

- При младите българи, до 17 години, процентът на изпадналите в материални лишения е 40%, а при работещите от 18 до 64 години - около 30%.

- „Д“): • Истината за наказателната акция срещу интересите на България и Нейния народ, извършена с реферирането от ГЕРБ_берлясалите, власт и народна пара папкащи, анти_български мекерета на... „Търговското споразумение с Канада (виж и осмисли тезистната информация, отразена в 5 минутния клип, с български субтитри; https://www.vbox7.com/play:c45853e166).

- „Е“): • А защо да не теглим по една българска, народна благословия и на всички онези, власт и народна пара папкали (и папкащи), евро_атлантически, либерал_капиталистически мекерета, които „драиха“ българския народ с „огромната пропаст между все по-обогатяващия се его_центричен, безпределно консуматорски, цивилизационно регресивен елит, и все по-обеднвящите, милиони, обикновени простосмрътни („модерен“, либерално_капиталистически, социално_икономически вариант на ... „смъртоносния секс“, съществуващ като предпоставка за ... оцеляване на биологичния вид на някой животинки) с помоща на :

-а): Най-ефективното, пост_колониално, финансово оръжие (така наречения „ВАЛУТЕН БОРД“) срещу индустриализацията на бившите колонии на метрополиите (в нашия случай – Фашингтон и неговите специализирани, за тази цел финансово_кредитни поделения - СБ и МВФ), апробирано, за първи път в 19-ти век, в бившите държави_колонии в Африка, предназначено за системно, масово унищожаване (кастрация) на всякаква възможност за поява на каквато и да било форма на ... ПРОМИШЛЕНО _ ИНДУСТРИАЛНА ПОТЕНЦИЯ - социално_икономическата база, на живия живот на населението (в случая на народа на Тази България) ;

- б): „ВИРТУОЗНАТА ЦИГАНКА“, за която, всички битуващи на Тази земя, от под една до над 101 годишна възраст сме пътници в столичния (и не само) градски транспор (`т.с., всички сме ... `ОРА ЗА БЪРКАНЕ) ?!...

Която виртуозка (власт и народна пара папкащата, партийно_политическа каста от плутократски - държанки):

- С едната си (условно наречена) „Дясна ръка (законодателно етикетирана, по-възможно най-отдалечения начин като – 20% Данък_добавена стойност)“?!...

... А в действителност, става въпрос за възможно най-арогантния данък – „Спекула (защото всичко обрано от народа се връща в безпределно_ненаситната за кинти паст на н.в. „Честния“ частник - Спекулант?!...

Което, казано на повседневен, български, народен език си е чиста проба данък „Болен, здрав носи“ ?!...
Защото , въпросната власт и народна пара папкаща геройня „БЪРКА“ (гепи; експроприира, присвоява) с по 20%, всеки потребител на стоки и услуги - от лекарствата, храната, играчките и дрешките за бебета, през детските книжки и учебници за деца, до ... покровно_погребалните услуги?!...

- И в същото време, с другата си (условно наречена) - „Лява ръка“ (поради, интернационал_ евро_атлантическите й, пишман социалистически „случайни“ родители - майка - т.нар. „Българска Социалистическа партия“, и баща – Евро_атлантическата, либерално_капиталистическа гордост на БСП – Сергей Станишев) – Законодателно етикетирана (по-възможно най-отдалечения начин, от нейното социално значение), като Корпоративен данък?!...

Което, казано на повседневен, български, народен език си е чиста проба Сестринския вариант на данък „Спекула“ (данък „Печалба“)?!...

Защото, въпросната виртуозка и с лявата си ръка отново „БЪРКА“ (гепи; експроприира, присвоява) по 10% от всяка заработена стотинка, не от друг, а ... от същите, милиони обикновени, граждани на Тази държава – представителите на работещите, на служещите, на хората занимаващи се със „светъл“ дребен бизенс, на ... работещите бедни ?!...

Но... НЕ_БЪРКА (нито за една стотинка) в месечните доходи (над 2 600 лева) на ... своите родители, партьори, съучастници - законодателния, управленческия, бизнес_олигархичен и прочие елит, паразитиращ върху живота, здравето, образованието, социално_трудовата реализация, моженето, нуждите потребностите и популацията на милионите граждани на тази държава – творци на благата на Тази, Наша, ОТЧЕСТвена земя (а не по земите ни Стринка Меркел, Чичо Сам и/или на майната си) и Данъкоплатци на Тази Държава?!...

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"