Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

30 Май 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Отказаха да замразят депутатските заплати

Юлия Кулинска

5. Май 2017 , брой: 87   160   0ГЕРБ и ПФ отхвърлиха вчера предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати. Гласуването бе в отговор на предложението на Корнелия Нинова за спиране на преизчисляването на основното месечно възнаграждение на депутатите до края на мандата на 44-то НС.
Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков заяви, че начинът, по който се определят депутатските заплати, е неадекватен и несправедлив. "Има нужда от нов подход за изчисляване на заплатите на народните представители. Трябва да спрем непрестанния им растеж. Ако прогнозите на управляващите се сбъднат, само след месец два всеки един от депутатите ще трябва да обяснява на избирателите защо е повишил за пореден път заплатата си. Нормално е в страна, в която 2,5 млн. българи живеят под или около прага на бедността, това да дразни справедливо хората", подчерта Зарков.
Зарков изтъкна, че полицаи, пожарникари, военни работят, заедно с порциона за храна и извънредния труд, за заплата по-малка от средната за страната. Според нашия правилник ние взимаме три пъти средната заплата за страната, припомни социалистът.
Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че счита този въпрос за законопроект, и направи предложение за прекратяване на дискусията. Можем да го върнем като точка в дневния едва след 3 месеца, допълни той.
"Моля, не се крийте зад процедурни хватки и тарикатлъци. Това е отделен проект за решение като част от въпросите на Правилника за дейността на НС", опонира депутатът от БСП Филип Попов. В крайна сметка мнозинството отхвърли предложението. Само 74 депутати от БСП и 2 от ДПС гласуваха "за", а всички останали бяха "против" и "въздържали се".

 

 

 

България

  • Директорът на звеното Елеонора Николова се възмути от подхода "на парче" и липсата на последователност
    30. Май 2017 103
    117
    0

    Остър доклад за несправянето в борбата с корупцията публикува Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред изводите в анализа са, че липсва капацитет и координация на органите, които трябва да се борят с тези престъпления. Има размити отговорности, липсва институция с ясен ангажимент...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"