29 Март 2024петък07:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Длъжни сме да изградим социална Европа

Европейците все повече се нуждаят от сигурно и спокойно място за живеене

/ брой: 88

visibility 58

Момчил Неков,
член на ЕП


На 25 март държавните лидери на 27-те държави членки на ЕС отбелязаха в италианската столица 60-ата годишнина от подписването на Римските договори. Какво означават тези договори днес? Нима 60 години мир между държави е границата на търпението и толерантността ни към мира? Надявам се, че не! Поглеждайки в историята, тези договори създават Европейската икономическа общност и Европейската общност за атомна енергия. Това са първите международни организации, които се основават на принципа за наднационалността, след създаването на Европейската общност за въглища и стомана през 1951 г. Едва десетилетие след края на една от най-тежките войни в съвременната история шест държави поставят основите на проекта "Европа". Радвам се, че нашата родина България вече е част от това пространство на мир в света, силно вярвам, че ще имаме своето място в Рим и след 10 и 20 години, защото в глобализирания свят Европа може и ще успее, когато е по-единна и по-обединена. Европа върви напред и ние имаме своето място в нея.
Нека заедно прочетем текста на декларацията, която 27-те държавни лидери, вярващи в обединена Европа, приеха. Нека преведем за себе си това, което ще завещаем на идното поколение.
Това, което ме впечатли силно в документа, са думите: "В идните 10 години искаме съюз, който да бъде безопасно, сигурно и благодатно място, да бъде конкурентоспособен, устойчив и социално отговорен, да има волята и способността да играе ключова роля в света и оформянето на глобализацията. Искаме съюз, в който гражданите да имат нови възможности за културно и социално развитие и икономически растеж. Искаме съюз, който остава отворен за онези европейски страни, които зачитат нашите ценности и се ангажират да ги насърчават."

Какво всъщност означава това?

Европа трябва да постигне две неща - да разреши съществуващите проблеми и да се реформира. Едва тогава биха могли да се постигнат толкова романтично звучащите резултати като безопасно, сигурно и благодатно място, културно и социално развитие, икономически растеж. Наистина звучи романтично, но в никакъв случай не е утопично. Тази Европа е постижима, но първо трябва да се справим с острите актуални проблеми - хората губят вяра в проекта "Европа", защото той вече десетилетие остава проект на думи, но не дотам на политики с видими за гражданите резултати. Нека погледнем в най-острите и полемични области.
Масовото нарушаване на реда за преминаване на границите, целенасоченото мистифициране на проблема за нелегалните мигранти и "объркването" му с въпроса за бежанците, изисква бързи, смели решения и промени.
Необходими са изменения в Закона за убежището и бежанците, като се усъвършенства нормативната уредба при репатриране на нелегални мигранти. Трябва да отбележим, че сред пристигналите в Европа бежанци през 2016 г. значителна част са деца, които идват от зони на конфликт и за дълъг период от време не са имали достъп до никаква форма на образование. Важно е и да кажем каква би била алтернативата - създаването на гета и на капсулирани общности, неспособни да се впишат в приемащата среда.
Важно е да уточним, че по последни данни жените и децата бежанци представляват повече от половината хора, търсещи убежище в ЕС през 2016 г. Рискованото пътуване до Европа често е съпроводено от различни форми на насилие. Смятам, че не можем да си затваряме очите пред тяхното страдание и мъка.
Воден от това убеждение, подкрепих резолюцията на ЕП, която призовава за европейски мерки за защита на жените бежанци. Твърдо заставам зад позицията, че политиката на ЕС за миграция и убежище трябва да разполага с механизъм, който да гарантира тяхната безопасност и закрила. Борбата срещу незаконното превеждане на хора през границите ще бъде успешна само ако осигурим безопасни и сигурни маршрути към ЕС.
Другото предизвикателство е икономическата криза и преодоляването на нейните последствия. Наскоро Евростат публикува данни за трудовия пазар, които може да ползваме като индикатор за нови процеси. Анализаторите твърдят, че предприемачите превземат изпадналата в криза икономика на Южна Европа. Това според мен е добър показател за вливането на нови сили в икономиките.

Какво казват цифрите?

През 2016 г. броят на самоосигуряващите се е най-голям спрямо общия брой на заетите в държавите от Южна Европа. Най-голям е делът на предприемачите в Гърция - 30,5%, а най-нисък е той в Дания и Люксембург - едва по 8% от общия дял на заетите в страната. Средният процент за ЕС е към 15.
Като абсолютен брой най-много са работещите за собствена сметка в Италия - малко над 5 млн. души, или 22% от всички работещи. По над 3 млн. са самоосигуряващите се във Франция (малко над 11% от всички заети) и Испания (16%).
Данните за България показват, че самоосигуряващите се в България са около 11% от всички заети в страната. Работещите българи на възраст между 15 и 74 години са 3,01 млн. души.
Ако постигнем положителни промени в миграционната политика и съживяването на икономиките, значи сме с една крачка по-близо до социалната Европа, от която всички имаме нужда.

Социална Европа

В Римската декларация се казва: "Социална Европа: съюз, който, като се основава на устойчивия растеж, насърчава икономическия и социален прогрес, както и сближаването и конвергенцията, като същевременно поддържа целостта на вътрешния пазар; съюз, който отчита многообразието на националните системи и ключовата роля на социалните партньори; съюз, който насърчава равенството между жените и мъжете, както и правата и равните възможности за всички; съюз, който се бори с безработицата, дискриминацията, социалното изключване и бедността; съюз, в който младите хора получават най-доброто образование и обучение и могат да следват и да намират работа навсякъде на континента; съюз, който съхранява нашето културно наследство и насърчава културното многообразие."
Длъжни сме да изградим социална Европа, защото:
- 81 хиляди българи никога не са ходили на училище, а  112 хиляди са неграмотни. В рамките на ЕС всяко едно на четири деца е в риск от бедност и социално изключване. Това е драматично тъжна статистика. Какво се прави на политическо равнище? По инициатива на Партията на европейските социалисти през 2015 г. Европейският парламент одобри създаването на Европейска детска гаранция, която да предостави възможност на всяко дете да има достъп до здравеопазване, образование, детска грижа, приемливо жилище и подходящ хранителен режим;
- около 70 милиона европейци не притежават основни умения като четене, писане и математическа грамотност, което им пречи да имат нормален жизнен стандарт и достойно трудово заплащане;
- до 2025 г. 49% от всички нови работни места в ЕС ще изискват високо ниво на квалификация, 40% - средно ниво на квалификация, а само 11% - ниско ниво.
Тук аргументите могат да продължат в доста дълъг списък. Ако Европа изпусне момента да се реформира и да се превърне в безопасно, сигурно и благодатно място за живеене и работа, няма да успее да го направи никога след това.
Има шанс, разбира се, и той не бива да се пропуска.
Наскоро независимата организация VoteWatchEU публикува изследване, според което аз съм сред четиримата най-проевропейски настроени евродепутати, базирайки се на работата ни по ключови за ЕС документи. Това е успех не само за мен, а е успех и за БСП. Резултатите от класацията са доказателство, че Българската социалистическа партия е проевропейски настроена и защитава интересите на обединена Европа, че пътят за просперитета на България е в синхрон с визията за европейското бъдеще. Независимата оценка на експертите от VoteWatchEU, които наблюдават и анализират работата на Европейския парламент, оборва твърденията, че БСП е настроена против Европейския съюз. Нещо повече - половината от класираните в първата десетка евродепутати са членове на Групата на социалистите и демократите.
Авторите на класацията прогнозират, че през следващите няколко години някои от тези млади политици ще развият опит и увереност, необходими за управлението и реформирането на Европейския съюз. Според анализаторите списъкът показва младите членове на ЕП, които са най-големи привърженици на идеята за по-силен ЕС.
Затова казвам, че Европа има шанс.
Време е Европа да се вгледа в интересите и нуждите на обикновения човек.
Честит празник!

БГНЕС

В Рим 27-те държавни лидери, вярващи в силата на обединена Европа, приеха декларация за бъдещето й.
Едва когато Европа разреши съществуващите проблеми и се реформира, биха могли да се постигнат резултатите, залегнали в Римската декларация



 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ