29 Март 2024петък17:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Световните медии за избора на Макрон

Приветствия за новия френски президент, но и предупреждения за предстоящия труден път както за Франция, така и за цяла Европа заляха първите страници на известни издания

/ брой: 88

visibility 15


Световните медии приветстват триумфа на проевропейския центрист Еманюел Макрон на президентските избори във Франция, но изразяват и предпазливост за предстоящите задачи.

Великобритания

Оповестявайки резултатите, "Файненшъл Таймс" предупреди, че "победата на Макрон е непълна", а изборната надпревара "легитимира крайната френска десница, френското, както никога досега". "Ако г-н Макрон се препъне, не е ясно какво ще спре г-жа Льо Пен през 2022 година", пише влиятелният вестник.
"Гардиън" също предупреждава за трудния път, който предстои, но и приветства френските избиратели, които са направили Европа по-сигурна с избора на Макрон. "Френските избиратели предотвратиха катастрофата, която можеше да донесе президентството на Марин льо Пен. Задачата на Еманюел Макрон е да донесе промяна, благоденствие, единство и изцеление", пише вестникът.
Всекидневникът "Дейли мейл" подчертава красноречивата победа на Макрон. "Макрон изпревари с цяла миля", написа изданието.

Франция

Левият вестник "Либерасион", един от основателите на който бе покойният философ Жан-Пол Сартр, просто обяви: "Добре игра" до портрет на Макрон. "Макрон е избран", се казва в сайта на изданието, където са публикувани и няколко снимки на 39-годишния победител. "Ще направя всичко, което мога, за да съм достоен за доверието", е цитиран бъдещият държавен глава.
"Монд" публикува голяма снимка на Макрон, а в сянка е победената съперничка Льо Пен. "Аз ще защитя Франция, нейните жизненоважни интереси, имиджа й", гласи заглавието.

Германия

Консервативният всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" написа: "Европа избегна кошмара". "Немислимото е избегнато: Франция няма да бъде водена от жена от най-крайната десница. Ясната победа на Еманюел Макрон дава увереност, но Европа не трябва да храни никакви илюзии". Левият всекидневник "Тагесцайтунг" написа, че "убедителната победа на Макрон е огромно облекчение за Франция".

САЩ

Първоначално "Ню Йорк Таймс" се опита да омаловажи събитието, като само констатира на първата си страница: "Макрон печели решаваща победа във Франция". В по-късна редакция обаче изданието написа, че победата на Макрон е "победа на надеждата и оптимизма над страха и реакцията, на бъдещето в Европа, а не на обидчивата изолация". Изданието отбелязва още, че "г-н Макрон е изправен пред огромни предизвикателства. Той поема отговорността за нацията, която е дълбоко разделена. Подобно на Съединените щати Великобритания и други големи демокрации много хора се чувстват маргинализирани от глобализацията, икономическия застой, безработицата, невидимия тероризъм и прилива на имигранти."
В свой коментар "Фокс нюз", най-гледаният американски кабелен телевизионен канал, който е и любим на американските консерватори, констатира лаконично: "Франция гласува за повече от същото". Авторът на коментара Джон Муди добавя: "Той иска Франция да остане в Европейския съюз и да продължи политиката си на отворени граници, която доведе хиляди мюсюлмански имигранти във Франция. Когато бе попитан какво ще направи срещу ислямския тероризъм, кандидатът Макрон заяви: "Тази заплаха ще бъде факт от всекидневието ни през следващите години." Може ли това да се приеме за решително действие?"

Русия

Изданието "Ведомости" коментира, че Франция е избрала кандидат, който най-убедитено представлява Петата република: "елит, ангажирал се с европейската интеграция. Онлайн изданието Газета.ру пише, че новоизбраният президент ще "трябва да отговори на исканията за промяна".
 
Испания

На първата си страница "Ел Паис" написа в редакционна статия: "Франция избра Макрон и възпря популизма". В нея се казва още: "Франция каза "не". Победата на президентските избори на Еманюел Макрон, проевропейски политик и либерален бивш банкер, ограничава вълната на популисткото недоволство, което триумфира през ноември на президентските избори в САЩ и преди референдума в Обединеното кралство. Начело на новото движение "Напред", той победи убедително Марин льо Пен, която е от лагера на американския президент Доналд Тръмп и руския Владимир Путин.

Гърция

Обществената телевизия коментира "важността" на победата на Макрон, но отбелязва и високото ниво на негласувалите. На свой ред вестник "Катимерини" възхвалява: "Впечатляваща победа".

Швейцария

Вестник "Темпс" публикува снимки на ликуващите привърженици на Макрон. Според изданието главният резултат от изборите е, че Франция е избрала "нов човек, който да започне нейната трансформация".



БГНЕС

"Макрон спечели президентството, но страната остава разделена" - първата страница на вестник "Гардиън"

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ