Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Юли 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Коментари

Маскирано статукво?

Кристиела Симеонова

9. Май 2017 , брой: 88   478   0Франция е спасена, а с нея и ЕС, тържествуват евролидерите, опиянени от победата на Макрон, който надви Льо Пен и спря популистката и евроскептична вълна. Поне засега. Защото, както се очакваше, по познатия от 2002 г. сценарий мобилизацията срещу т.нар. крайнодесен кандидат успя. Само че една е основната разлика, която същите тези евролидери не бива да подминават, и тя е именно в мобилизацията - ако Ширак успя да разгроми Льо Пен-баща, който получи едва 18 процента на балотажа, то кандидатът на "Националния фронт" постигна наистина исторически резултат. В неделя Марин льо Пен загуби, но тенденциите са налице и вече трудно биха били обърнати. До гуша на европейците им дойде от статуквото, което, неспособно да се справи с проблемите, ги докара до този незавиден начин на живот. И те съвсем естествено искат промяна, искат нови лица в политиката. Затова и французите избраха т.нар. антисистемен играч - младока Макрон. Друг е въпросът доколко той е различен, предстои да го покаже на практика, макар че вече ще е късно. Бившият банкер от "Ротшилд" трябва да докаже, че не е изразител на интересите на това статукво. Че зад него не стои същата върхушка, която дърпа конците на леви и десни десетилетия наред. Че зад привидно различната опаковка не се крият познатите ни лица. Дали?
Съвземането от победата трябва да е скоропостижно, защото трудното тепърва предстои, а и през юни французите ще избират парламент. Според проучванията Макрон и движението му "Напред" ще спечелят мнозинство, но и партията на Льо Пен ще се сдобие със стабилно представителство в парламента. А консерваторите и социалистите навярно пак ще ближат рани.
"Жена ще управлява Франция", каза неотдавна Марин льо Пен, визирайки себе си и германския канцлер Ангела Меркел. Ще позволи ли Макрон вездесъщият канцлер да продължава да диктува правилата в Европа?

 

 

 

Коментари

 • 27. Юли 2017 145
  122
  0

  Уважаеми представители на медиите,
  Пише ви един обикновен синдикален председател на малка организация, обиден от приказките по адрес на обикновените хора, които всеки ден изкарват със своя труд заплатите на своите работодатели.
  Ето и моето открито писмо, което се надявам да стигне до тях чрез вас:

  Уважаеми работодатели,

  Ние, над 300 000 търтея, които...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"