Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

13 Декември 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

На първа страница

5249 фирми са забавили 322 млн. лева за заплати

Фондът за гарантиране на вземанията на работниците от предприятия в несъстоятелност работи символично, заяви омбудсманът Мая Манолова

Дума

11. Май 2017 , брой: 90   701   05249 предприятия са бавили възнаграждения и обезщетения на работниците от 2012 г. до момента. Сумата на забавените заплати през годините възлиза на 322 млн. лв. Това сочи докладът на ИА "Главна инспекция по труда" (ГИТ), представен пред депутатите от временната комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати. Румяна Михайлова от ГИТ разкри тенденцията в годините по проблема с неизплатените заплати и ефекта от контролната дейност. За периода 2009-2011 г. инспекцията по труда е установила хиляди предприятия със забавени възнаграждения. От 2012 г. досега са издадени 5446 акта. Над 7,9 млн. лв. е сумата от влезлите в сила наказателни постановления. В резултат на това са изплатени 300 млн. лв. за възнаграждения.
Омбудсманът Мая Манолова призова депутатите във временната комисия да работят ускорено. Тя обясни, че при открито производство по несъстоятелност работникът най-често не може да си вземе заработеното. За да се снабди с изпълнителен лист за неизплатени заплати, той  трябва да мине през дълга и сложна процедура, която отнема месеци и дори години.
Общественият защитник изтъкна, че фондът "Гарантирани вземанията на работниците и служителите" от предприятия в процедура по несъстоятелност работи символично. Според Манолова от събрани 250 млн. лв. за миналата година са изплатени едва 2 млн. лв. "Не разбирам становището на един от членовете на надзора, че фондът се управлява брилянтно", коментира Манолова. Тя показа 4 жалби, които e получила през последните дни, и изтъкна, че случаите са брилянтна илюстрация на пропуските в законодателството. Работници от фабрика за олио, която има финансови затруднения, алармирали, че дори няма ръководни кадри, които да им оформят документите. Другият сигнал е от работници в охранителна фирма, които са осъдили работодателя си. Решенията са от 2014 г., но към днешна дата работниците не са получили и стотинка.
Манолова припомни, че с КНСБ е внесла пакет от законодателни предложения, които предвиждат забрана да се прехвърлят фирми, когато не са платени всички задължения към работниците. Предвижда се и възможност работниците да искат производство по несъстоятелност и облекчена процедура за снабдяване с изпълнителен лист. Промените предвиждат и разширяване на правомощията на контролните органи по отношение на неплатените трудови възнаграждения и други социални ангажименти след прекратяване на трудовото правоотношение.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"