29 Март 2024петък08:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард: Срещи

Марина Кискинова:

Има за какво да се боря тук и да остана

Границата на мечтите ни е илюзия, която сами създаваме, убедена е талантливата певица, актриса и дизайнерка

/ брой: 91

автор:Альона Нейкова

visibility 2870

Марина Кискинова се прочува в артистичните среди като актриса, певица, участничка в телевизионни формати и продукции, а напоследък и с дебютната си модна колекция. Талантливата млада дама откровено разкрива пред читателите на ДУМА какво й коства нейното ново поприще и позволява да надникнем отвъд видимото на сцената и подиума.


"Хората с добър вкус не са случайни"

"Външният вид не е определящ за характера и добротата"


- Марина, познават ви като певица и актриса. Как се стигна до решението да се пробвате в ново амплоа и да създадете модна колекция?
- Идеята да създам свой моден бранд се появи още преди години. Като дете израснах в ателието на майка ми и оттогава винаги съм знаела, че някой ден ще тръгна по нейните стъпки. Преди година случайно ме попитаха защо след като правя сценичните си костюми, не започна и своя модна линия. Замислих се, че това, което ми липсва, когато пазарувам дрехи, са дизайнерски облекла, съобразени с трендове и изработени от качествени материи, както и уникални модели, които не бих могла да открия на друго място и в същото време са на достъпни средни цени. Създаването на Markiiza е нова ниша, която усетих, че и аз самата търся като клиент.
- Помага ли, или по-скоро ви пречи фактът, че сте дъщеря на известната българска дизайнерка Мария Дженева? Какви съвети получихте от нея?
- Имаше момент в детството ми, когато всички очакваха много от мен като нейна дъщеря. Майка ми е еталон за точност, прецизност, стил и име, което свързват с уникални дрехи. Признавам, че не ми беше лесно да покрия всички критерии, но това ме възпита - да работя много, да давам всичко от себе си и да знам, че границата на мечтите ни е илюзия, която сами създаваме. Колкото до съветите, всичко, което знам за модата, е от нея - от това как се крои, шие и кои материи са качествени до това да не правиш компромис в изработката на дизайна си. Тя самата казва, че ако един модел й харесва и би го носила, няма да пести от качеството на изработката му. Майка ми е уникален човек и без нейната подкрепа никога нямаше да започна тази марка.
- При представянето на дебютната ви фешън линия проф. Любомир Стойков нарече създадената от вас линия "нов стил" и ви пожела пълен триумф. Какво означават за вас думите и подкрепата на експерт в модата от този ранг?
- За мен проф. Любомир Стойков е много повече от приятел. Бих казала, че той е мой ментор, както и човекът, който ме научи да отстоявам себе си. Това, което каза за мен и първата ми колекция преди началото на ревюто, беше абсолютно неочаквано. Накара ме да се усмихна, да се изправя и да имам вяра в себе си. Почувствах се щастлива, че човек като него ме подкрепя и застана зад мен и марката ми.
- Какво според вас отличава вашите модели от предложенията на другите дизайнери?
- На първо място, не сме масов бранд, но не сме и скъпа бутикова марка. Отличава ни това, че правим дизайнерски дрехи на достъпни цени. Това е нещо ново на пазара и засега има голям успех. Колкото до самите модели, те са колаборация между мен и майка ми, като кройка и дизайн. Идеята е да предлагаме различни, модерни и качествени дрехи, които не могат да се намерят на друго място.
- Лесен ли бе пътят от мечтата за собствен бранд до реализацията й?
- Не, не беше лесен, но това е нормално. За съжаление, през последната година на два пъти мои близки започваха работа с мен, използваха ме и след това, както се казва, ми забиха нож в гърба. Истината е, че вярвам в доброто у хората и няма да спра да го правя, колкото и пъти да предават доверието ми. Пътят беше труден. Спомням си, че веднъж дори исках да изхвърля всички прототипни модели, но семейството ми застана зад мен и ми помогна отново да повярвам в себе си. Ушихме наново дрехите, поправихме грешките и всичко си дойде на мястото. Срещнах много хора, които ми подадоха ръка, без да ме познават. Това включва и мои познати - дизайнери, от които най-малко очаквах да ми помогнат, защото по някакъв начин ставаме конкуренция.
- Къде и как откривате или срещате вдъхновението за работата си?
- Вдъхновение за мен са момичетата с ярък стил, с личен почерк и оригинален начин на обличане. Често се обръщам след тях на улицата и се замислям, например, ако в допълнение към даден аутфит имаше палто с черно-бяла декорация - така ми идва идея за нов модел.
- Подбирате ли по някакъв по-специален начин манекените, които представят създадените от вас дрехи?
- Държа момичетата, които избираме за модели на нашите дрехи, да имат силно излъчване, да са креативни, амбициозни и да следват мечтите си. В повечето случаи те не са професионални модели. За мен е важно нашите дрехи да стоят добре на всеки тип момиче и то да се чувства красиво в тях.
- Имате ли амбиции да покажете модните си произведения и на чуждестранния пазар?
- Да, вече имаме поръчки и запитвания от Щатите, което е страхотно! Даже една млада изгряваща звезда (певица като мен) съвсем скоро си поръча един от суичърите ни.
- Може ли според вас човек да се издържа от мода в България?
- Мисля, че с което и изкуство да се захванеш в страната ни, то няма как да е единствената ти работа. И все пак има много талантливи хора в България. Вярвам, че никой от тях не би се отказал от нещата, които обича да прави, независимо колко трудно е това.
- Съществува ли формула, следвайки която човек би могъл да събере в гардероба си най-модерните, но и най-необходимите дрехи?
- Не мисля, че има такава формула, особено когато става въпрос за нас, дамите. Според мен е достатъчно редовно да обновяваме гардероба си и да имаме няколко основни аутфита, които са вечно актуални и на които винаги можем да разчитаме, като например бяла тениска, дънки, кецове, малка черна рокля и т.н.
- След създаването от Коко Шанел на малката черна рокля има ли шанс, според вас, да се появи друга подобна непреходна дреха?
- Винаги има шанс някой да измисли нещо ново и уникално. Ние, например, имаме цяла серия от малки черни рокли, които са вариации на класическата. Те са еластични, оригинални и пасват на всеки стил - можеш да ги носиш с високи токчета или с кецове.
- Кои световни и български дизайнери предизвикват у вас респект?
- В световен мащаб най-много харесвам Валентино - изключителен е, въпреки че за мен първите му модели и тези в пика на кариерата му са най-добри. В България имаме огромни таланти, повечето от които имам честта да познавам, и затова ми е трудно да избера само един.
- Съществува ли според вас шанс София някога да се нареди сред световните столици на модата като Милано, Париж, Москва?
- Според мен все още сме далеч от този момент, но това не означава, че някой ден няма да се случи. Българската жена е много красива, има стил и, ако се огледате на улицата, ще видите много добре облечени хора.
- Ще спре ли някога да бъде актуална поговорката "По дрехите посрещат, по акъла изпращат"?
- Мисля, че не, въпреки че хората с добър вкус не са случайни. При мен тази поговорка не важи - посрещам всички еднакво и без очаквания и след време разбирам кой какъв е. Външният вид не е определящ за характера и добротата.
- Придържате ли се към определена философия или мото?
- Вярвай в нещата, които правиш, и е твърде вероятно и другите да повярват. Вярвай на инстинкта си. Прави нещата, които искаш сега - няма точен момент, който да чакаш. Животът е кратък, би било логично да сме свободни да го изживеем така, както ние искаме, а не както ни се налага от някого или от нещо.
- Върху какво работите сега като актриса и певица?
- Засега театърът е на заден план в живота ми, не защото така ми се иска, а просто нямам друга възможност. Времето ми е изцяло заето от музиката и модната марка. Продължаваме серията ни от акустични кавъри с глас и китара на актуални парчета, заедно с Константин Ангелов, и нямам търпение да пуснем следващия! Междувременно работим и по ново парче с Веселин Ценов - Algoriddim.
- Често ли се сещате за колегите си от НАТФИЗ и проф. Стефан Данаилов? Какво си спомняте от вашите срещи с Мастера?
- Живях с този клас всеки ден в продължение на 4 години. Толкова съм свикнала с тях и ми е трудно да приема, че вече няма да сме постоянно заедно. Липсват ми дори и моментите, в които се карахме. Естествено, липсва ми и нашият Мастер, както наричахме проф. Стефан Данаилов, липсват ми неговите шеги, съвети и присъствието му в залата по време на репетиция.
- Хрумвало ли ви е да живеете и работите в чужбина?
- Разбира се, имаше момент, в който исках да избягам от България. Но се радвам, че приятелите и семейството ми ме убедиха, че има за какво да се боря тук и да остана.
- Предстоят абитуриентски балове. Кои са най-честите грешки, допускани от дванайсетокласниците при избора на тоалет? Какво бихте им препоръчали?
- Аз лично направих голяма грешка на собствения си абитуриентски бал - бях с най-неудобните токчета и рокля с корсет, която беше много красива, но толкова ме стягаше, че едва дишах. Накрая на вечерта се прибрах боса по паветата. Съветвам бъдещите абитуриентки да не правят като мен - можеш да изглеждаш страхотно и в нещо по-удобно. В нашия бранд направихме специално точно такива модели - от еластични материи, леко широки гащеризони с впечатляващ гол гръб, дълги рокли без корсети, които подчертават фигурата, но може да се носят и след бала. Най-важно в този ден е да се чувстваш красива, да ти е удобно и да си прекараш страхотно!





 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ