28 Март 2024четвъртък23:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Големият имитатор може да се крие до 10 години

Лупусът засяга 8 пъти по-често жените

/ брой: 91

автор:Аида Паникян

visibility 2711

Системният лупус еритематозус е различен от кожния и е автоимунно заболяване, при което човешкият организъм изработва антитела, които, вместо да го защитават от външни вредители, "по погрешка" атакуват собствените тъкани и органи на тялото, обясни преди време за ДУМА д-р Даниела Янева, ревматолог в Университетската болница "Св. Анна" в София. Това определение си припомнихме в Световния ден за информираност за заболяването лупус - 10 май, когато пациенти с ревматични заболявания, и специално с лупус, споделиха своя опит на публична дискусия на тема "(Не)обикновеният живот с рядко заболяване в България".
Често наричат това системно автоимунно заболяване Големия имитатор, защото може да изглежда като грип, бъбречна или сърдечна недостатъчност. "Обикновено първите симптоми са болки в мускулите и ставите, висока температура, кашлица и тогава започва безсмислено изписване на антибиотик. Но болките продължават, придружени от хронична умора, понякога от косопад и обриви по кожата. Малко са лекарите, които биха свързали всички тези симптоми, за да стигнат до диагнозата лупус. Затова диагнозата се забавя с години. Аз чаках близо 5 години, докато разбера, че имам лупус, като един месец дори живях и с ужаса от диагнозата рак на бъбрека", разказа по време на дискусията журналистката Миглена Иванова, която живее с лупус.
По данни от европейски изследвания диагностицирането на болестта на Бехтерев се забавя средно с 10 години, на ревматоидния артрит - с 2 години, на лупуса - от 6 до 10 години, а на псориатичния артрит - с 5. "Това е огромен проблем за хората с ревматични заболявания, защото липсата на навременно и адекватно лечение води до тяхната инвалидизация. Когато обаче се лекуват навреме, изобщо не се стига до инвалидност, или тя се отлага далеч във времето", категорична бе Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматични заболявания в България (ОПРЗБ) по време на дискусията преди дни.
Пациенти с лупус споделиха по време на дискусията, че срещат неразбиране от страна на семействата си, колегите и работодателите. Много често тези пациенти губят работата си и не могат да си намерят ново работно място, като изпадат в социална изолация.
Името на болестта - лупус, идва от латински и означава вълк. Заради лезиите по лицето, които напомнят ухапване от вълк. Известна е и с името вълчанка. Необяснимо (без спазване на диета) намаляване на теглото, обриви и най-вече т.нар. пеперуда на лицето (зачервяване на бузите, челото и носа) са част от признаците на болестта. Лупусът може да изглежда като грип, бъбречна или сърдечна недостатъчност, симптомите му са много и разнообразни - силна умора, болезнени или подути стави, необяснима температура, кожни обриви. Поставянето на диагноза отнема средно 6 години. Но може да стигне и до 10 години, когато много от органите вече са необратимо увредени.
Все още не са известни причините за отключването и развитието на болестта. Установено е, че тя е генетична, но съществуват и други фактори за отключването й: слънчевата светлина, стресът, хормоналният дисбаланс, цигареният дим, някои лекарства, инфекциозни агенти и др.
Лекари препоръчват пациентите с лупус да се пазят от прекомерно слънчево излагане, защото слънчевите лъчи провокират образуването на антитела, както и да ползват фотозащитни кремове с висок фактор.
Лупусът е болест на младите жени - от 18 до 30 г., и при тях протича доста агресивно. Над 35 г. заболеваемостта е по-рядка, а и колкото в по-късна възраст се развие, толкова по-леко протича, казва д-р Даниела Янева. Тя подчертава, че болестта не се предава от майка на бебе - бебето се ражда здраво, а пациентките с лупус могат да забременяват след трайна ремисия и стриктно да бъдат наблюдавани по време на бременността от АГ-специалист и ревматолог. И нещо много важно - пациент със системен лупус при лечение на бактериална инфекция не трябва да взима антибиотик от групата на пеницилина!
Това е системно, автоимунно заболяване, което се среща при един на всеки около 2 хил. души. В България лупусът е включен в списъка с редки заболявания. Честотата му е под 50 случая на 100 000. В Европа честотата на заболяването варира между 12,5 и 39 случая на 100 000 души.
Вълчанката се лекува от специалист ревматолог.
Диагнозата е доживотна. Целта на лечението е болестта да се контролира и да бъдат предпазени органите от увреждане. В наши дни това е напълно възможно при навременно откриване на заболяването и подходящи медикаменти, сред които са и съвременните биологични препарати. Лечението на лупус често изисква усилията на мултиекип - ревматолог, клиничен имунолог, нефролог, кардиолог, хематолог, дерматолог, невролог, ендокринолог.


Проблеми на хората с лупус в България


Основни проблеми на хората с лупус у нас са липсата на информация и трудният достъп до специалисти, които са малко и неравномерно разпределени. На практика у нас няма мултидисциплинарни екипи. Болните са принудени да ходят от кабинет на кабинет. Ако изобщо бъдат диагностицирани. Засега НЗОК покрива 100% само биологичната терапия. Останалите медикаменти хората плащат сами. Понякога доплащането стига от стотици до хиляди левове на месец, което е непосилно за много от пациентите.


Вълчанката не подбира

Никой не е застрахован от лупус. От него са засегнати и известни певци като Сийл, Лейди Гага, Тони Бракстън, Пола Абдул, Селена Гомес и вече покойният Майкъл Джексън.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ