Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

28 Юни 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

Медии

Британски вестници и Фейсбук ни съветват как да различаваме фалшиви новини

Павлета Давидова

12. Май 2017 , брой: 91   146   0Кампания срещу фалшивите новини започва Фейсбук, съобщи Ройтерс. Социалната мрежа ще си партнира с няколко биртански вестника, сред които "Гардиън" и "Таймс". Месец преди изборите във Великобритания изданията ще публикуват специални рекламни карета с полезни съвети.
Текстовете отправят препоръка към потребителите да бъдат скептични към нещата и заглавията, на които попадат, особено ако те съдържат "шокиращи твърдения". Информацията да бъде проверявана и от други източници, да се проверяват и снимките, които придружават новината, са част от съветите. Има препоръки с онлайн насоченост - по-внимателно вглеждане в URL-адреса и проверка за необичайно форматиране.
"Заедно можем да ограничим разпространението на фалшиви новини", завършва печатната реклама на социалната мрежа. Никъде в текста не се споменава Фейсбук, но логото е отпечатано в началото на рекламното каре.
"Хората искат да виждат точна и вярна информация във Фейсбук, както и ние. Затова и се опитваме да се справим с проблема на фалшивите новини", заявява пред "Файненшъл таймс" Саймън Милнър, директор по политиката на медията за Великобритания. От Фейсбук обещаха да изтриват мними профили, смятат да престанат да популяризират постове, които имат признаци на неправдоподобност.
Ройтерс припомня, че социалната мрежа публикува и в германски вестници разяснителни статии, в които съветва читателите как да различават фалшивите новини.
 

 

 

България

 • Някои хора губят нервите си, когато се говори за борба с корупцията, реагира държавният глава на нападките срещу него
  29. Юни 2017 125
  102
  0

  Цветан Цветанов трябва да свиква с мисълта, че български политици могат да се срещат свободно и в негово отсъствие. Така президентът Румен Радев коментира от Румъния оплакването на зам.-председателя на ГЕРБ, че заедно с други депутати не е бил допуснат до среща на държавния глава с кмета на Свищов Генчо Генчев.
  От изявлението на президента стана ясно, че Цветанов не е бил изгонен от...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"