23 Април 2024вторник11:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Пенсионерите - виновни и излишни

Да не се почитат старите хора, означава да се руши сутрин къщата, в която ще се спи вечерта

/ брой: 91

автор:Петра Ташева

visibility 2185

Да те предадат децата и внуците, които си отгледал, е тежко, тъжно, срамно и страшно! Такава участ сполетя българските пенсионери. Днес те са изоставени и забравени. На мнозина от тях децата им не са в България - поеха по света да си търсят хляба, да си намерят по-добра реализация като специалисти, да живеят по-добре от родителите и от дедите си. Останалите тук пенсионери са забравени от управниците. И още по-лошо - те са напълно отречени от своите питомци, които управляват държавата вече повече от четвърт век. Веднага след промяната те станаха
 
изкупителната жертва

на провъзгласилите се за демократи техни синове, дъщери, внуци. 
Всички трудови хора, работили съвестно, самоотвержено, честно и безкористно за благоденствието и просперитета на страната, гръмогласно бяха обявени за виновни. Не им се признаха заслугите за изграждането на фабрики, заводи, стопанства. И още по-лошо -  пенсионерите бяха обявени за виновни за всичките неуспехи, за неудачите в икономиката, за несполуките в живота, който е имала страната ни по времето на трудовия им стаж. Те, възрастните, пенсионерите, болните, инвалидите, бяха провъзгласени за некадърни, за неспособни, причината, поради която младите не могат да бъдат успешни, богати и щастливи. Пенсионерите станаха изкупителната жертва на новите управници. В сегашно време те са най-тежкото бреме за държавата. Те са излишните в нея. Наказани бяха най-жестоко! Първо им определиха такива пенсии, че по-добре е да не бяха ги оставили живи. Защото кой пенсионер може сам да си плаща разноските за жилището - ток, вода, парно, подходяща храна и лекарства, които непрекъснато се повишават? Тук се изключва групата на малцинството, която получава определения таван на пенсиите. Всички останали, работили по 30-40 години като учители, лекари, университетски преподаватели, инженери, икономисти и други специалисти, са с унизително малки пенсии. Наскоро прочетох покъртително писмо на млада жена за участта, сполетяла нейната майка след 30-40 години трудов стаж като

лекарка, спасявала стотици животи

Сега жената се "радва" на 137 лв. пенсия, за която й съобщават от НОИ със съответния документ.
За пенсионерите стана много трудно с новите "правила" в здравеопазването. Прескъпо стана стоматологичното лечение, още по-скъпи станаха операциите на очи, стави. Управниците ще кажат, че дадоха безплатни лекарства за хипертониците, но това е пълна заблуда! Отнася се за най-новите "попълнения" на армията от хипертоници, като им се предоставят безплатно най-евтините лекарства. Това е само за замазване на големия здравословен проблем у нас!
Истината е, че нашите управници все с пенсиите се заиграват. Безсрамно и безсъвестно се чудят кога и какви трохи да подхвърлят на родителите си, на дедите си, които залъка са си делили, за да ги отгледат и изучат. Заслужена ли е тази участ? Защо не се погледнат управниците ни? Защо не виждат самите те какви доходи получават? Защо непрекъснато сравняват своите доходи с парите на управниците от Европейския съюз? Защо не говорят, не виждат какви са доходите на българските пенсионери спрямо европейските пенсионери?

Когато държавата е в криза, злото трябва да бъде поделено

като по-силните и по-заможните трябва да поемат по-тежката част! Кога нашите управници сами ще намалят огромните си доходи, кога ще престанат да живеят в излишества, за да осигурят по-приличен живот за своите родители и деди?
Възрастните хора у нас даже не знаят истинските суми, които техните деца взимат за себе си от общата хазна, но водят държавата неуспешно. Едва ли е имало друг път такова незачитане на старите хора. Древна мъдрост гласи, че да не се почитат старите хора, означава да се руши сутрин къщата, в която ще се спи вечерта. Повечето от нашите управници отиват вече към вечерта в живота си, към своята старост. Мислят ли те, че ги чака същата, даже по-лоша участ, каквато те определиха за родителите си? Надали.
Такава егоистична и жестока несправедливост като днешната не е традиционна за българина, не я е имало по нашите земи! Да се откажеш от предците си, да ги изоставиш в старост и да ги обречеш на бедност и мизерия - това не е характерно за българина! Затова и много възрастни не проумяват, не издържат на това унижение и си отиват от този свят без време!
Колко време се пазариха новите кандидати за властта все за пенсиите? И какво "измъдриха" накрая - едно нищожно увеличение на най-малките пенсии, което ще ги изравни с доходите на другите, работили по половин век. Отново несправедливост, разделяне и противопоставяне и на пенсионерите у нас. Срам, голям срам и истински позор за родителите, които оставиха подредена държава, а децата им я разсипаха и превърнаха в жалко парче на географската карта, ставащо все по-безлюдно и тъжно!



Снимка Благовеста Цветкова

Токът за бита остава регулиран поне още година

автор:Дума

visibility 505

/ брой: 76

Поръчката за бързите влакове до морето "дерайлира"

автор:Дума

visibility 566

/ брой: 76

ДАИ е с нов автопарк за над 6,3 млн. лв.

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 76

Фискалният резерв се оказа 10,9 милиарда лева

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 76

Канарските острови на бунт срещу туристите

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 76

2400 евро за раждане на дете в Гърция

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 76

Задържан за бомбена заплаха в Дания

автор:Дума

visibility 525

/ брой: 76

Накратко

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 76

Пълзяща цензура

автор:Нора Стоичкова

visibility 597

/ брой: 76

Ех, бедни Главчев...

visibility 683

/ брой: 76

Тръмп не е изход

visibility 542

/ брой: 76

Договорът с "Боташ" е един от най-корупционните

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ