24 Април 2024сряда14:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Йотова призова българският език да стане матуритетен зад граница

Вицепрезидентът смята, че е необходим общ координационен център за българските общности зад граница

/ брой: 91

автор:Дума

visibility 27

Необходими са действия българският език да получи статут на матуритетен език зад граница, настоя за пореден път вицепрезидентът Илияна Йотова, която вчера бе във Велико Търново. Тя отбеляза, че това е един от начините младите хора в чужбина да се мотивират да изучават езика ни - матуритетният език носи точки при кандидатстване за висше образование.
Йотова смята, че дейностите, свързани с българите в чужбина, са разхвърляни в много ведомства, затова е нужно да се направи един общ координационен център за българските общности зад граница. Според нея обучението на български за българите зад граница трябва да бъде регламентирано от държавата. Тя смята, че трябва да се започне още от средните училища, които подготвят децата. За това ще се разчита и на Асоциацията на българските учители зад граница. Йотова поясни, че това няма как да се случи с едно-единствено действие, а трябва да се изгради цяла система. "Това са различни стъпки, за да може да се осъществи цялата тази визия как да се учи български език навън. Различно е, защото по един начин стоят нещата в западните покрайнини, по съвсем различен - в Западна Европа, зад океана също. Съвсем други са и местните специфични условия. Чаках да се сформира новото правителство, поясни Йотова.
Вицепрезидентът подчерта, че разчита много на новия състав на Министерството на образованието за разработване и подкрепа на програми за българите в чужбина. Тя цитира изследване на БАН, според което български език говорят и ползват около 15 милиона души в цял свят. За тази огромна цифра си заслужава да се потрудим, отбеляза Йотова.
Йотова приветства студентите и преподавателите от Великотърновския университет по случай патронния им празник - Деня на Светите братя Кирил и Методий, и посочи, че повече от петдесет години в университета работят едни от най-добрите учени в световен мащаб, а днес е предпочитано място за обучение на студенти от цял свят. В словото си ректорът на висшето училище проф. Христо Бонджолов посочи, че тази година университетът се е стабилизирал финансово, и благодари на всички преподаватели и служители за разбирането в годините на трудности. Той отбеляза, че се е увеличило взаимодействието на висшето училище с университети от цял свят по силата на сключени меморандуми, което ще доведе студенти от Европа и Азия.
По-рано Йотова се срещна с изпълнителния директор на Японско-българската асоциация за приятелство и културни връзки Акико Игая. Двете обсъдиха изграждането на японски център "Кизуна" в София. Игая уточни, че центърът трябва да бъде готов през 2019 г. Йотова заяви, че съчетаването на културен и бизнес обмен на едно място е прекрасна инициатива.

 
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 213

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 202

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 235

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ