Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

България

Категорично "за" смесена избирателна система

Юлия Кулинска

15. Май 2017 , брой: 92   194   0Националният съвет (НС) възложи на ИБ на БСП и на ръководството на ПГ на "БСП за България" да изготви и внесе за разглеждане на съвместно заседание законопроект за смесена избирателна система. Преди гласуването Корнелия Нинова припомни позицията на съвета от миналата година, където е записано, че БСП подкрепя въвеждането на смесена избирателна система с мажоритарен елемент. В решението социалистите призовават държавните институции, научните и обществените организации и специалистите да се включат в обсъждането и изработването на проект за нови изборни правила, свързани с предложението. Нинова напомни, че то е било изпълнено и социалистите са внесли в 43-то народно събрание декларация, с която са потърсили подкрепа на други парламентарни групи, но тя е била отхвърлена.
Членове на НС отбелязаха, че е необходим обстоен анализ на вариантите за промяна в гласуването. Предвид трендовете, може да се окаже, че мажоритарният вот е полезен и за БСП, чу се глас в залата. Застъпена бе и тезата, че при приемането на мажоритарно гласуване левицата трябва да настоява за "трилотаж" (първите трима да се класират за втори тур), защото така възможностите за партийни договорки са по-малко. Определянето на мажоритарните райони също трябва да е обект на обстоен анализ и дебат. Членове на НС с дългогодишен опит призоваха да се обмисли и смесената система, припомняйки, че първият кабинет на ГЕРБ бе формиран като резултат от подобен изборен експеримент.
По предложение на Янаки Стоилов като т. 2 от решенията на НС беше записано, че БСП категорично отстоява конституцията и развитието на страната като демократична, социална и правова държава. Предложението бе предизвикано от изявления на управляващото мнозинство, намекващи за промени в конституцията.
 

 

 

България

 • Интервю
  Властта работи за конграчулейшънс, а не за реална изгода за страната, казва социологът
  26. Септември 2017 188
  38
  0

  КОЛЬО КОЛЕВ е роден през 1956 г. Завършил е психология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Специализирал е социална психология и социология. През 1994 г. учредява частната агенция "Медиана".

  "Става въпрос за перспектива от 10-15 години, през които ще трябва да пускаме в касичката на...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"