Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Юни 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Определиха изявленията на Герджиков като цинизъм

Павлета Давидова

15. Май 2017 , брой: 92   286   0Изявлението на бившия служебен премиер Огнян Герджиков, направено в края на мандата му, че ГЕРБ са спечелили в резултат на осигурените от правителството честни избори, бе определено като цинизъм от БСП. Това е една от оценките, които пленумът на левицата постави на служебния документ. Цялостното мнение на БСП за поведението на служебния кабинет е негативно, макар да се отчита, че някои от приложените мерки са съвпаднали с предварително заявените от социалистите политики.
"Политическият профил на служебния премиер, както и присъствието на ярки фигури от десницата, зам.-министри от кабинета на Бойко Борисов, придадоха на служебното правителство ясна десноцентристка насоченост. От самото му създаване стана ясно, че правителството не е в състояние да коригира тежките демократични дефицити, очертали се през последните няколко избори, както и да обезвреди изборните механизми на управляващата втори мандат десница", пише в документа, приет от Националния съвет. Отбелязва се, че направените от служебните министри проверки на дейността на предшествениците им са били по-скоро повърхностни и формални, дори са дали шанс на гербаджийските министри да се включат активно в предизборната кампания.
"Големите провали на правителството на ГЕРБ, а така също и политики в отделните сектори с висок корупционен риск, каквито бяха обезпечената с бюджетен ресурс програма за саниране на жилища, въвеждането на пръстови отпечатъци в здравеопазването, действията на МВнР за смяната на кандидатурата ни за генерален секретар на ООН, състоянието на енергетиката, нивото на външната задлъжнялост на държавата - останаха без необходимото внимание в доклада за наследството на кабинета на ГЕРБ", смятат в БСП. В залата се чуха критики към кадровата политика и бездействието на бившия служебен здравен министър, както и за непремерената позиция на колегата му от МВнР.
Като позитиви са посочени преодоляването на забавянето по подготовката на българското председателство на ЕС през 2018 г., отмяната на Постановление № 208 и концесията на летище София.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"