Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

България

Нинова с четирима зам.-председатели

Представители на Варна, Пловдив и Гоце Делчев допълниха 15-членното Изпълнително бюро на БСП

Юлия Кулинска

15. Май 2017 , брой: 92   446   0Четирима зам.-председатели ще има БСП, реши на вчерашния си пленум левицата. Стефан Данаилов ще отговаря за публичните политики, Деница Златева - за европейските политики и международната дейност. Кирил Добрев поема партийната дейност, а дългогодишният кмет на Гоце Делчев Владимир Москов - местната власт. Нинова ще продължи да координира коалиционната политика. Секретар "Избори" ще бъде Вяра Емилова. Разпределението на ресорите, предложено от Корнелия Нинова, бе подкрепено явно и анблок от 94 членове на Националния съвет, 13 се въздържаха. Съставът на ИБ бе намален с двама души.
По-рано с таен вот пленумът на БСП одобри идеята на председателя си в ИБ да влязат Москов, бившата образователна зам.-министърка Атанаска Тенева и варненецът Апостол Димитров. Нинова обоснова предложенията си като подчерта, че е търсила баланс между промяна и приемственост, гарантирана връзка между поколенията, представителство на големите партийни структури в страната, съчетание на партиен опит и професионална експертност по приоритетните за левицата политики, като образование, наука и култура, здравеопазване, социална и европейска политика, като сигурност и обществен ред. Лидерът на БСП подчерта, че цели засилване на комуникацията с кметове и общински съветници. Тя иска и запазване на връзката между ИБ като политически орган за вземане на решения и парламентарната група, която да ги приведе в законодателни инициативи и позиции.
"На конгреса през 2016 г. представих пред вас идея за даване възможност на повече хора да бъдат ангажирани в Народното събрание и в ИБ. Никога не е ставало дума да няма нито един член на ИБ депутат, но съгласете се и че 2/3 от бюрото да са и депутати, е много. Ние имаме важни задачи в НС, както и важни задачи в организационната и партийна работа, така че не намирам за възможно едни и същи хора да свършат всичко, а и не е редно според мен - всички позиции да се съсредоточават в едни и същи хора", аргументира се Нинова. Тя бе категорична, че разделянето на властите, без да се къса връзката между тях, е принцип, който уважава и който на практика предлага в новия състав на бюрото.
Нинова отбеляза, че от 17 членове на ИБ десет са избрани за депутати и предложи петима от тях да бъдат освободени. Постовете си напуснаха Красимир Янков, Иван Ченчев, Стоян Мирчев, Александър Симов и Весела Лечева. В бюрото останаха Стефан Данаилов, Валери Жаблянов, Драгомир Стойнев и Крум Зарков. Кирил Добрев предварително бе декларирал, че напуска парламента, но запазва мястото си в ИБ на БСП. На негово място като депутат ще влезе габровката Кристина Сидорова, която остана втора след парламентарния вот.
Очакванията за "строяване на вътрешнопартийната опозиция" и опити за бламиране на лидера не се оправдаха, макар да имаше и критики към някои от досегашните членове на ИБ. Най-остра дискусия имаше около вариантите за гласуване - дали трите нови попълнения да бъдат гласувани явно или тайно. Имаше и чисто технологични попълнения - срещу имената им да има квадратчета с "да" и "не", за да се отрази и негативния вот. Дебат имаше дали разпределението на ресори да стане с таен вот. Преди пленумът да се спре на явния, Нинова увери, че ако някой от кандидатите не събере гласове за позицията си, ще остане само обикновен член на бюрото.
Близо 5 часа отне на НС на БСП да обсъди политическата обстановка, служебния кабинет, партийния бюджет и предложенията за промени в ИБ. На следващо заседание партийците ще обсъдят участието на БСП в частични местни избори.
 


С таен вот бе допълнено ИБ на БСП


Нинова освободи петима от членовете на бюрото, които станаха депутати


Заседанието на НС предизвика оживена дискусия

сними Благовеста Цветкова

 

 

България

  • Елена Йончева показа нови кадри - в 7,52 ч. на 21 ноември преградното съоръжение е като прегазено с булдозер
    24. Ноември 2017 231
    23
    0

    Нови доказателства, че струващата близо 200 млн. лв. телена ограда по границата с Турция продължава да се разпада, представи вчера Елена Йончева. На снимките, направени в района на Малко Търново в 7,52 ч. на 21 ноември, се вижда, че т. нар. преградно съоръжение е смачкано на земята като прегазено с булдозер. "Става въпрос за огромна корупционна...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"