Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Май 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

България

Нинова с четирима зам.-председатели

Представители на Варна, Пловдив и Гоце Делчев допълниха 15-членното Изпълнително бюро на БСП

Юлия Кулинска

15. Май 2017 , брой: 92   540   0Четирима зам.-председатели ще има БСП, реши на вчерашния си пленум левицата. Стефан Данаилов ще отговаря за публичните политики, Деница Златева - за европейските политики и международната дейност. Кирил Добрев поема партийната дейност, а дългогодишният кмет на Гоце Делчев Владимир Москов - местната власт. Нинова ще продължи да координира коалиционната политика. Секретар "Избори" ще бъде Вяра Емилова. Разпределението на ресорите, предложено от Корнелия Нинова, бе подкрепено явно и анблок от 94 членове на Националния съвет, 13 се въздържаха. Съставът на ИБ бе намален с двама души.
По-рано с таен вот пленумът на БСП одобри идеята на председателя си в ИБ да влязат Москов, бившата образователна зам.-министърка Атанаска Тенева и варненецът Апостол Димитров. Нинова обоснова предложенията си като подчерта, че е търсила баланс между промяна и приемственост, гарантирана връзка между поколенията, представителство на големите партийни структури в страната, съчетание на партиен опит и професионална експертност по приоритетните за левицата политики, като образование, наука и култура, здравеопазване, социална и европейска политика, като сигурност и обществен ред. Лидерът на БСП подчерта, че цели засилване на комуникацията с кметове и общински съветници. Тя иска и запазване на връзката между ИБ като политически орган за вземане на решения и парламентарната група, която да ги приведе в законодателни инициативи и позиции.
"На конгреса през 2016 г. представих пред вас идея за даване възможност на повече хора да бъдат ангажирани в Народното събрание и в ИБ. Никога не е ставало дума да няма нито един член на ИБ депутат, но съгласете се и че 2/3 от бюрото да са и депутати, е много. Ние имаме важни задачи в НС, както и важни задачи в организационната и партийна работа, така че не намирам за възможно едни и същи хора да свършат всичко, а и не е редно според мен - всички позиции да се съсредоточават в едни и същи хора", аргументира се Нинова. Тя бе категорична, че разделянето на властите, без да се къса връзката между тях, е принцип, който уважава и който на практика предлага в новия състав на бюрото.
Нинова отбеляза, че от 17 членове на ИБ десет са избрани за депутати и предложи петима от тях да бъдат освободени. Постовете си напуснаха Красимир Янков, Иван Ченчев, Стоян Мирчев, Александър Симов и Весела Лечева. В бюрото останаха Стефан Данаилов, Валери Жаблянов, Драгомир Стойнев и Крум Зарков. Кирил Добрев предварително бе декларирал, че напуска парламента, но запазва мястото си в ИБ на БСП. На негово място като депутат ще влезе габровката Кристина Сидорова, която остана втора след парламентарния вот.
Очакванията за "строяване на вътрешнопартийната опозиция" и опити за бламиране на лидера не се оправдаха, макар да имаше и критики към някои от досегашните членове на ИБ. Най-остра дискусия имаше около вариантите за гласуване - дали трите нови попълнения да бъдат гласувани явно или тайно. Имаше и чисто технологични попълнения - срещу имената им да има квадратчета с "да" и "не", за да се отрази и негативния вот. Дебат имаше дали разпределението на ресори да стане с таен вот. Преди пленумът да се спре на явния, Нинова увери, че ако някой от кандидатите не събере гласове за позицията си, ще остане само обикновен член на бюрото.
Близо 5 часа отне на НС на БСП да обсъди политическата обстановка, служебния кабинет, партийния бюджет и предложенията за промени в ИБ. На следващо заседание партийците ще обсъдят участието на БСП в частични местни избори.
 


С таен вот бе допълнено ИБ на БСП


Нинова освободи петима от членовете на бюрото, които станаха депутати


Заседанието на НС предизвика оживена дискусия

сними Благовеста Цветкова

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"