19 Април 2024петък01:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интригата се запазва до последно

Президентски избори по ирански

/ брой: 93

автор:Галина Младенова

visibility 1715

На 19 май иранците трябва да решат кой ще е новият президент на страната. Кандидати за поста не липсват, въпреки че в Иран президентът не е държавен глава, той обаче не е и номинална фигура като в някои парламентарни републики. Президентът на ислямската държава на практика изпълнява функциите на премиер (в Иран не съществува длъжността ръководител на правителството), той координира текущата политика. А цялата власт е в ръцете на върховния ръководител (рахбар), който е духовно лице. В момента това е аятолах Али Хаменей, приемник на основателя на ислямската република аятолах Хомейни. Върховният ръководител, освен всичко друго, е и върховен главнокомандващ, на когото пряко се подчинява Корпусът на стражите на ислямската революция.
Процедурата на президентските избори в Иран се различава от приетите в повечето страни. Щабът по провеждане на изборите при иранското вътрешно министерство регистрира желаещите да участват. Тази година в списъка имаше 1636 потенциални кандидати - 1499 мъже, и 137 жени. Регистрираните кандидати преминават през жесток подбор, осъществяван от Съвета на пазителите, в който влизат ислямски юристи и представители на висшето шиитско духовенство. Те внимателно обсъждат всяка една от кандидатурите и избират най-достойните. Така от регистрираните 1636 кандидати в крайна сметка останаха едва шестима.
Според експертите двама от тях - бившият министър на културата и ислямската ориентация Мустафа Ага Мирсалим и бившият министър на промишлеността Мустафа Хашеми Таба - смело могат да бъдат определени като аутсайдери. Реални шансове за победа имат останалите четирима: реформаторите Роухани и Джахангири и консерваторите Раиси и Халибаф.
Любопитно е, че във финалната листа не попадна дори бившият президент Махмуд Ахмадинеджад, който също искаше да се пребори за поста. Твърди се, че неговата кандидатура е срещнала сериозно неодобрение от страна на аятолах Хаменей. Изглежда ултраконсерваторът Ахмадинеджад е нежелан заради радикалните си възгледи.
Всъщност според слуховете Хаменей е недоволен и от действащия президент Роухани, който се спрягаше за фаворит в президентската надпревара. Основният упрек към Роухани е, че след т. нар. ядрена сделка през 2015 г. икономиката на Иран така и не е дръпнала напред. Вярно е, че аятолахът сам одобри сделката с "шесторката", оглавявана от Барак Обама, но той винаги е смятал американците за "двулични и злобни". А това, че "отварянето на Иран към света" не донесе промяна за страната, налива допълнително масло за критикуването на Роухани. Нещата се влошават още повече, като се вземат предвид изказванията на новия президент на САЩ Доналд Тръмп, който обяви, че е готов да скъса споразумението с Техеран.
За най-сериозен съперник на Роухани се смята консерваторът Ибрахим Раиси. По-рано той заемаше поста генерален прокурор на Иран, а сега оглавява един от религиозните фондове. Твърди се, че именно той се радва на подкрепата на аятолах Хаменей.
Раиси не се доверява нито на Запада, нито на Русия. "Руснаците не изпълняват това, което обещават, а Западът със сигурност ще ни излъже", твърди той. И според експертите това е общото мнение на иранския елит. А Раиси освен всичко друго има прекрасни отношения със "стражите на революцията", което се смята за голям плюс.
Въпреки силната критика Роухани все още изглежда сериозен претендент за президентския пост. Мнозина в Иран смятат, че трябва да му се дадат още четири години, за да реализира плановете и обещанията си. Изглежда интригата ще се запази до последния момент.
За победа на вота е необходимо кандидатът да събере 50 процента плюс един глас. Ако никой от утвърдените от Съвета на пазителите шестима кандидати не премине този праг, то тогава ще бъде организиран втори тур. За него ще се класират само двамата претенденти, които са получили най-голяма подкрепа на първия тур.



Консервативният кмет на Техеран Мохамад Багер Халибаф се оттегли от президентската надпревара броени дни преди провеждането на изборите, предаде АФП. В изявление Халибаф призова своите привърженици да подкрепят твърдолинейния духовник и юрист Ибрахим Раиси в петъчния вот, подчертавайки, че това е жизненоважно за "запазването на интересите на народа, революцията и страната".

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ