Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Февруари 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Колумнисти

Право, куме, в очи...

Да ти се доплаче

Светлана Михова

16. Май 2017 , брой: 93   883   0Плаче ми се (WannaCry). Така бе наречен кибервирусът, поразил в края на миналата седмица над 200 хиляди компютри в 150 страни. Първа изпищя Англия, където той удари много болници и десетки пациенти трябваше да бъдат свалени от операционните маси. На Лондон се падна и честта пръв да обяви виновника за сполетялата го напаст. Не бяха минали и часове и британските медии посочиха руските хакери.
След тях ревнаха отвъд океана. Там и на яве им се присънва кошмарът с дългата ръка на Москва. Сигналът беше даден и медийното войнство бе готово за нови подвизи. Но не можа да натисне спусъка. Кибератаката бързо придоби характер на пандемия и експерти от цял свят единодушно посочиха Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ за източник на заразата.
Стана ясно още, че опасният вирус е плод на създаденото от АНС оръжие за хакерска атака, за което е използван дефект в програмата на "Майкрософт". Като се има предвид виртуозното умение на американците от всичко да правят пари, и в тази афера намирисва на чудовищна рекламна акция. "Майкрософт" тутакси обеща, че вече има готовност да предложи актуализирана програма за защита. С други думи, купувайте и пълнете касата на компанията, която ден и нощ мисли и работи за клиента. Как да не заплачеш от умиление.
А можеше да си спестим сълзите. Преди повече от пет години - много преди президентските изборите в САЩ и "руската намеса" в тях, Москва предложи да се свика международен форум, на който да се определят общи правила на поведение в кибер пространството и съвместни действия срещу нарушителите. Западът не реагира. През март т.г. руският външен министър Лавров внесе в ООН официален документ за свикване на такъв форум. В него категорично се настоява хакерството да бъде обявено за наказуемо и забранено от международното право действие. Реакция все още няма. И скоро няма да има. Защото във Вашингтон отдавна смятат интернет пространството за бойно поле, което те контролират и над десет години в Пентагона действат специални кибер войски, където служат хакери с пагони.
Напоследък все по-изразителни стават симптомите за разпространението на не по-малко опасен вирус, поразяващ софтуера в главите на политическия елит. Потресаващ тези дни бе гафът на една от водещите във Fox News. Опитната Джули Рогински започна предаването си с доста дълго встъпление на руски език. Когато се усети, беше късно - зрителите бяха в шок. Без капка колебание, преминавайки на английски, тя напълно сериозно обясни, че по този начин е искала да покаже, че е готова за "нахлуването на руснаците" и че знае езика на врага. Към това я подтикнало "руското дело" на Доналд Тръмп и уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми при визитата на Лавров. Това според нея са "доказателства" за намесата на Русия във вътрешните работи на САЩ. Вирусът явно се беше загнездил дълбоко в главата й.
За необратимите поражения говори и паниката, която всяха снимките на руския фоторепортер от срещата на Тръмп с Лавров. Президентът бе обвинен в престъпно нехайство, защото кореспондентът е можел да внесе с фотоапарата си в Белия дом какво ли не. Можел дори незабелязано да постави скрити камери и подслушвателни устройства. Горката Америка! Как тук да не изпаднеш в ужас, как да не заплачеш?
Америка обаче не е вчерашна. Тя знае как да отвърне на руските коварни планове. На 3 май Конгресът прие законодателен акт за допълнително финансиране на дейността по гарантиране на националната сигурност. Предстои Сенатът да го одобри и президентът да го подпише. Специално внимание се обръща на "всестранната борба" с Русия. В документа се говори за създаването на комитет, който да противостои на "тайното влияние на Русия върху обществеността и правителствата на други държави".
Логиката е проста: подобно право за намеса в чужди страни със създаването на НПО, извършването на преврати или най-често с открита военна агресия, имат само САЩ. Това е определено още в началото на XIX век от Доктрината Монро. Създадена тогава като ръководство за външната политика в Латинска Америка, днес нейното действие се разпространява върху целия свят. Не изостава и Европа. Преди пет години - много преди "анексията" на Крим, германското електронно издание German-foreign-policy писа, че ЕС е учредил фонд за скрита подкрепа на опозиционните (разбирай неугодните) сили в съседните на съюза страни. Такава цел преследва създаденият по еталон на американските правозащитни организации Европейски фонд за демокрация. България е сред неговите основатели и на цялата си немотия всяка година внася луди пари. Миналата година правителството дари 100 хиляди евро.
Вчера "Файненшъл таймс" съобщи, че Еврокомисията през юни ще представи проект за създаване на Европейски фонд за отбрана. Предвижда се всяка година той да се захранва с около 500 млн. евро. Както се казва, честито! И да плачеш, и да не плачеш, вирусът си върши работата. Мозъкът се размеква, бойният дух укрепва.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"