26 Април 2024петък15:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Филип Попов:

Искането на ГЕРБ за мажоритарен вот е демагогия и популизъм

БСП е последователна в категоричната си подкрепа за смесена избирателна система, заяви депутатът от "БСП за България"

/ брой: 93

автор:Юлия Кулинска

visibility 48

Филип Попов е роден във Видин. Завършва ГПЧЕ "Йордан Радичков", а след това и юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като адвокат в Софийската адвокатска колегия. Член на Националния съвет на БСП. Народен представител от БСП в 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. Секретар на ПГ на "БСП за България".
Владее английски език. Женен. Има дъщеря.


"Избирателите ще бъдат задължени да гласуват за този, който ще оказва влияние върху свободната им воля чрез плащане, натиск, репресия. Това ще е край и крах изобщо на политическата система в България."

- Г-н Попов, БСП се обяви категорично за смесена избирателна система. Какви са нейните предимства?
- Да, БСП има последователна позиция по този въпрос. Тя беше потвърдена и с решение на Националния съвет на партията на заседанието в неделя. Той възложи на ИБ на БСП и на ръководството на ПГ на "БСП за България" да изготви и внесе за разглеждане на съвместно заседание законопроект за смесена избирателна система. Припомням позицията на съвета от миналата година, където е записано, че БСП подкрепя въвеждането на смесена избирателна система с мажоритарен елемент. В решението социалистите призовават държавните институции, научните и обществените организации и специалистите да се включат в обсъждането и изработването на проект за нови изборни правила, свързани с предложението. То беше изпълнено и ПГ на "БСП Лява България" тогава внесе в 43-то Народно събрание декларация, с която потърсихме подкрепа от други парламентарни групи, но тя беше  отхвърлена.
Ние чухме и разбрахме волята на тези български граждани, които подкрепиха референдума, и тя е за повече мажоритарност в нашата избирателна система. Същевременно тази воля беше НС да обсъди този въпрос, а не да го претвори в законодателство така, както е поставен.
- През миналата седмица ГЕРБ внесоха в парламента промени в Изборния кодекс, с които се предлага народните представители да бъдат избирани при "пълен мажоритарен вот в два тура". Предвижда се страната да бъде разделена на 240 едномандатни избирателни района. Какви опасности за политическата система крие предложението? 
 - Управляващите внасят този законопроект за втори път. Категорично заявявам, че той е плод на демагогия и на популизъм. Доказателство за моето твърдение е и лекотата, с която предлагат измененията по такава важна тема, каквато е изборното законодателство. Ако предложенията на ГЕРБ бъдат гласувани в пленарната зала и станат закон, последиците ще бъдат много тежки за политическата система и изобщо за развитието на България. Абсолютно мнозинство, залегнало в предложението, на практика означава изборите да не могат да се проведат така, както следва да бъдат.
Втора опасност, която крие законопроектът на ГЕРБ, е тези мажоритарно избрани народни представители, когато евентуално станат част от състава на изпълнителната власт и влязат в правителството, станат министри, зам.-министри, в техните избирателни райони да се проведат отново частични избори. Това обаче не означава автоматично, че управляващото мнозинство ще запази тази си форма и след тези частични избори. Това означава да се влезе в една непрекъсната спирала от избори.
Оставяме настрана финансовото изражение на този въпрос. Това ще струва доста скъпо на българския данъкоплатец, от една страна, а от втора, тази спирала ще въведе България и политическата система в едно много тежко състояние. Освен това в Народното събрание няма да може да се формира едно стабилно мнозинство, което да води до стабилно развитие на съответните политики на което и да било управление.
Това е голяма заплаха за политическата система в страната. Сред мотивите да се въведе мажоритарна избирателна система е хората да са познавали народните представители, за които са гласували. Такава система има във Франция, не същата, разбира се, но отново мажоритарна. Там обаче се оказва, че едва около 35% от гражданите познават на практика народните си представители. Това доказва, че доводът на управляващите в тази насока е абсолютно несъстоятелен.
- Какви ще са основните параметри на зоконопроекта на БСП за смесена избирателна система?
- БСП ще подготви свой законопроект за промени в изборните правила за смесена избирателна система, или т. нар. 50:50. Това означава, че 50 народни представители ще бъдат избрани мажоритарно и 50 по пропорционалната система. Подобен е моделът в Германия. Разбира се, между нашата и тяхната избирателна система има голяма разлика. Тя се състои основно в това, че броят на народните представители в Бундестага, или парламента на Германия, е плаващ и варира. Той не е закован както в нашата Конституция, според която броят на депутатите е 240.
- Каква е позицията на левицата по отношение на размера на партийната субсидия? От ГЕРБ предлагат тя да бъде премахната на 100 процента.
- БСП също счита, че тя следва да бъде намалена, но следва да има един баланс и тя да не бъде премахната напълно. Знаете, че субсидията беше въведена като държавна помощ за парламентарно представените партии. Целта е да се откъснат политическите формации от външни влияния, за да могат те да имат едно самостоятелно съществуване и да защитават идеите и политиките съгласно устава им и съгласно вижданията им. Затова ние от БСП сме категорични, че парите следва да бъдат намалени, но не трябва субсидията да бъде напълно премахната, както предлагат от ГЕРБ.
- Трябва ли българите да бъдат задължавани да упражняват правото си на глас. Какво е становището на БСП за задължителното гласуване?
 - Гласуването е право, не е задължение. Няма задължение, което да е такова, ако не е скрепено със съответната санкция. Това означава, че българите трябва да бъдат глобявани, ако не отидат да гласуват, ако искаме да има същинско задължително гласуване.
Съчетавайки трите въпроса в едно - задължително гласуване, премахване на субсидиите на партиите и мажоритарната избирателна система значи, че българите ще бъдат задължени да гласуват за този, който има подкрепата на т. нар. местни феодали, защото с около 4-5 хил. гласа ще може да стане народен представител.
Избирателите ще бъдат задължени да гласуват за този човек, който най-вероятно по някакъв начин ще оказва влияние върху тяхната свободна воля чрез плащане, чрез натиск, чрез репресия и чрез рекет. Това ще е край и крах изобщо на политическата система в България.
- Ще търсите ли подкрепа сред останалите партии в парламента без ГЕРБ, които засега са уклончиви в своите позиции по отношение на въвеждането на мажоритарния вот?
- Доколкото знам от патриотите, тяхното становище е да се запази настоящата избирателна система, която е пропорционална, разбира се, и преференцията, което е мажоритарният елемент в тази система. Позицията на "Воля" и на ДПС все още не е съвсем ясна.
Разбира се, че ще търсим подкрепа, и съм оптимист, ще я получим в парламента. Това ще стане, след като изготвим и внесем нашия законопроект. Той ще бъде предложен за обществено обсъждане. В момента все още работим по промените в изборните правила.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ