26 Април 2024петък16:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

И на баницата мекото...

/ брой: 93

автор:Светла Василева

visibility 2698

ЧЕЗ продава бизнеса си в България. Това, което се говореше в средите на енергетиците от няколко години и постепенно стана публична тайна, днес е факт. Желаещи не липсват, все пак става въпрос за бизнес, чиито приходи са милиардни и гарантирани. Вече има подадени обвързващи оферти, а кандидатите са както частни дружества, така и компании със значително държавно участие в лицето на румънската Electrica. Досега за електроснабдяването и електроразпределението на част от българите се грижеше фирма, собственост на чешката държава. От утре току-виж дружеството с преобладаващо участие на румънската държава поеме щафетата. Което прави резонен въпроса ние, българите, държава нямаме ли? Може и да имаме, но очевидно тя е над тези неща.
Вчера министър Теменужка Петкова заяви, че за покупката на бизнеса на ЧЕЗ ще е нужен сериозен ресурс не само за придобиването му, но и за инвестиции и за поддръжка на мрежата. С други думи, България няма да участва и няма да прави опит да откупи собствеността си обратно. Така де, защо да се морят висшите ни държавни чиновници, като четвърт век се глезят на работата с лекото и на баницата с мекото? Ами то, погледнато отвсякъде, покупката на бизнеса на ЧЕЗ си е тегоба.
Ще трябва да се работи с милиони дребни и капризни клиенти; да се поддържат инфраструктури, потребителски центрове, мрежи, аварийни групи; да се води сложно счетоводство - едно за целите на регулирането, друго за данъчни цели; да се оптимизират разходи, да се гарантират приходи; да се съблюдават изискванията на лицензите и да се правят още куп досадни неща.
Друго си е да дойдат наготово едни пари от еврофондовете, да се опъне с тях някоя магистрала, някоя тангента, в краен случай спортна зала в село със стотина жители. Колко му е! Строим, режем лентата и забравяме! Резултатите са видими, грижи никакви и напред към следващия обект, към следващото ленторязане и поредните фанфари, огласени чрез всички телевизии до лапнишараните, които не свалят очи от мониторите. И които все още си мислят, че имат държава. Уви, нямат!
Държава, която разчита единствено на парите на Брюксел, която се чуди как да прехвърли ангажиментите си на частни компании и абдикира от здравеопазване, образование, комунални услуги, е нищо повече от територия. Дори Албания е повече държава от нас. През 2013 г. албанците не се поколебаха да отнемат лиценза на ЧЕЗ и след година възстановиха собствеността върху електроснабдяването си. И не пищяха, че е скъпо, и не се измъкваха с оправдания, че ще е нужен "сериозен ресурс". Несериозно е да се твърди, че 300 млн. евро (колкото се предполага, че ще струват акциите на ЧЕЗ) са "сериозен ресурс", когато става въпрос за достойнството на държавата и за сигурността на гражданите й. Само че на нашите чиновници не им пука ни за държава, ни за граждани. Те си търсят на баницата мекото.

 
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ