Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Общество

Актуално

КАТО КУЧЕТО НА НИВАТА

Лозан Такев

17. Май 2017 , брой: 94   653   0Нали сте виждали какво прави кучето на нивата! Как се опитва за заличи следите след себе си, как маркира или зарива стореното. Оттам е и останала приказката "Като кучето на нивата". Е, не правеха ли и не правят ли същото почти всички правителства и министри в последните три десетилетия?
Едни бяха квоти, други ги посочваше един човек, трети ги взимаха направо от разклона на магистралата... Едни затваряха цели читави блокове на АЕЦ, други правеха далавери с турски  нечитави вече ваксини, четвърти санираха, като прибираха половината от средствата за саниране в партийната касичка, пети раздаваха от баницата чрез обществените поръчки, без разлика от цвета, който им принадлежеше като управляващи.
Имаше и такива, които се опитваха и вадеха класици от учебниците, опитваха се да пишат "Аз съм българче" на латиница или въобще искаха да го извадят от учебната програма като излязло от модата произведение...
Някои от тях мислеха и за бедните, та на Коледа и на Великден подхвърляха по двайсет евро на част от тях. Повечето управляващи в страната непрекъснато целуваха началниците си на едно място, а други ги целуваха на още по-друго... Само и само да са на нивата и да правят като кучето от народната приказка.
 И така мандатите идваха и си отиваха, а с тях идваха и си отиваха като кучето на нивата висши представители в изпълнителната власт. Само се различаваха по факта, че едните бяха редовни, а другите  - служебни. Едни служеха на  задкулисието, други обслужваха статуквото. А то  като че ли и голяма разлика в това нямаше.
Един вицепремиер запомнихме с откровението "Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер!" Казваше се Нейчо Неев. Но това спокойно може да се приеме като лого на всички останали. Егати държавата, егати страната, щом аз съм й министър по няколко пъти, щом аз съм й постоянно абониран заместник-министър в различни министерства, щом аз съм й премиер завинаги.
Сега гледаме вече не толкова нетърпеливо новите назначения. Защото и те ще я свършат като кучето на нивата и някои от нас пак ще ръкопляскат, ще се облажат и ще въртят доволно опашките си...

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"