25 Април 2024четвъртък11:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ректорите успяха да запазят професорите "на кило"

По 330 млн. лв. ръст за образованието всяка година предвиждала бюджетната прогноза до 2020 г.

/ брой: 94

автор:Велиана Христова

visibility 61

Ръководството на Съвета на ректорите все пак е успяло да спре проекта за промени в закона за академичното развитие, създаден от служебния екип на проф. Николай Денков, предвиждащ мерки срещу плагиатството и въвеждане на минимални изисквания за заемане на длъжност професор и доцент. Целта на промените е да се прекратят шуробаджанашките професури "на кило". Ректорите имат възражения, тепърва с тях ще се обсъжда проблемът, за да се намерят допирни точки, обясни вчера новият министър на МОН Красимир Вълчев. Той иска от ректорите да дадат визия за развитие на всеки вуз за поне 20 г. напред. Според него най-доброто е вузовете да се специализират по профила, в който са най-добри. Преди 1990 г. сме имали 32 специализирани висши училища и 5 широкопрофилни, напомни Вълчев. 
Основният приоритет в управленската програма на ГЕРБ - образованието, този път е осигурено и със средства, похвали се Вълчев. В средносрочната прогноза на Владислав Горанов за финансите до 2020 г., одобрена от МС, били предвидени всяка година по 330 млн. лв. ръст за образованието. Според Вълчев на 15 септември всички деца от І и V клас ще имат своите нови учебници, а за II и VI клас, за които процедурите с издателствата още текат, в някои училища е възможно забавяне до 30 септември. За тях обаче издателствата ще разпратят първите уроци електронно на pdf формат. Учителските заплати ще растат, за да са по-високи от средната за станата, но диференцирано, като ще зависят от конкретни резултати в качеството, от географското положение на училищата и от работата с рискови деца. Най-спешно ще бъде променен държавният стандарт за приобщаващо образование, който предизвиква много недоволство.
МОН е внесло в МС проекта за Стратегия за научните изследвания, разработен от екипа на Денков, в който има минимални промени, но мерките и финансовата рамка са запазени, уточни Вълчев. Ще управлява ОПНОИР отново Цветана Герджикова, при която стана миналогодишното забавяне по програмата, но тя при Денков просто била в болнични. Според Вълчев до 18 май в МС ще бъдат класирани според съответствието им на зададените критерии 405-те учени от цял свят, кандидатствали за оценители в частта за наука на оперативната програма на МОН (ОПНОИЗ), но не било ясно дали МОН може без обществена поръчка да сключи договорите с тях за обща сума 900 хил. лв. Тези договори обаче са индивидуални, всеки за сума под прага на обществените поръчки, и според закона за разходване на евросредствата за това не се обявява обществена поръчка. Така вече са процедирали други министерства. Проблемът е, че до 31 май самите научни проекти трябва да бъдат класирани за съответствие с изискванията и да започне оценяването, иначе в края на 2018 г. ЕК няма да даде парите за тях.
Красимир Вълчев заяви, че са прекратени личните му договори по програмата "Региони в растеж", по която МОН е бенефициент, заради конфликта на интереси, тъй като министър е едновременно управляващ, бенефициент и изпълнител.  
      

Искат по-високи заплати за учителите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Да не забравяме истината за арменския геноцид

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

От 26 април плащат великденските добавки

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 1

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ