Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Юни 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

БСП спря лобистки закон на ГЕРБ

Мнозинството в НС оттегли спорните промени за земеделските земи, внесени от самото него

Юлия Кулинска

18. Май 2017 , брой: 95   320   0БСП спря лобистки закон на ГЕРБ. Първият законопроект, внесен от мнозинството от ГЕРБ и "Обединени патриоти" в 44-то НС, беше оттеглен от самите вносители, заради съмнения в собствената им дейност, заради непригодност на законопроекта и заради неразбирателство в редиците на мнозинството. Това заяви зам.-председателят на НС и депутат от "БСП за България" Валери Жаблянов по повод промените в Закона за опазване на земеделските земи. Минути преди изявлението на социалистите, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че законопроектът няма да влезе в пленарна зала и се оттегля "с координацията и взаимните разговори, проведени между ГЕРБ и патриотите". С промените от 6 на 9 години се удължаваше срокът, след изтичането на който, ако изграждането на обекта не е започнало, решението за промяна на предназначението на земеделската земя губи правно действие. Според действащия закон, до 23 май земеделски земи край морето, чийто статут е бил променен, но не е построено нищо, отново трябва да станат земеделски терени.
 "Законодателният процес тръгна порочно. Поздравяваме управляващите, че осъзнаха какви тежки дефекти допуснаха още в началото на своята дейност", коментира Жаблянов. Според него законопроектът е бил предложен да влезе  в пленарна зала светкавично и без обсъждане заради крупни интереси. Той подчерта, че БСП ще отстоява в законодателната си дейност обществения интерес. В едно общество има различни интереси, но когато се обслужват тесни групи хора, няколко инвеститори или отделни представители на бизнеса, това не може да бъде законодателството, което е необходимо на България", смята Жаблянов. Според него е необходима справедливост и тя не може да бъде постигната с подобен вид законодателен процес, когато някой си плаща, за да получи закон.
"Законопроектът е подписан от председателя на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, от Десислава Танева и от Димитър Петров от ГЕРБ. Няма как управляващите да избягат от отговорността си", подчерта Жельо Бойчев. БСП е последователна и внасяме закони, които ще обслужват българските граждани, а не само интересите на определени хора, уточни Драгомир Стойнев. Той призова НС, вместо да се занимава с лобистки закони, да се обърне внимание на Закона за частните съдебни изпълнители. "Да не забравяме и закона, който предвижда актуализация на т.нар. "стари" пенсии. Внасяме важния и дългоочакван закон за храните, който е в защита на земеделските производители", добави Стойнев.
От "Воля" изразиха задоволството си, че законопроектът е оттеглен. Щом ГЕРБ оттеглят подкрепата, значи няма да има такъв закон, заяви по-късно депутатът от ОП и вносител на документа Йордан Апостолов.
Законопроектът предизвика разнопосочни мнения. Във вторник природозащитници протестираха пред НС заради опасността, че ако промените бъдат приети, ще се допусне безконтролно застрояване край морето.

снимка Благовеста Цветкова

Управляващите осъзнаха какви тежки дефекти допуснаха още в началото на своята дейност, категорични за социалистите

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"