19 Април 2024петък14:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Майки на деца с увреждания на протест пред НС

Ще търсим законодателни решения на проблемите и ще бъдем вашите посланици в парламента, заявиха депутати от БСП

/ брой: 95

автор:Юлия Кулинска

visibility 66

Над 300 майки се събраха за пети път вчера в градинката пред НС на протест под наслов "Живот след 18". Инициативата е в защита на децата с увреждания и на тези, които навършват 18 години. Много родители бяха довели и рожбите си в инвалидни колички. Те носеха черни балони, знаменца с надпис "Моята суперсила е мама!" и плакати с надпис "Бойко, и преди, и след 18 сме важни, колкото магистралите!". Майките поставиха и импровизиран ковчег с надпис "ЧРД 18!".
Протестите започнаха през 2015 г. с искане на родителите на деца с увреждания за по-адекватни грижи и услуги за децата им. Миналата година вторият кабинет на Бойко Борисов предизборно увеличи спешно на 930 лв. помощите за децата с най-висока степен на увреждане. Основните искания на майките обаче останаха без решение.
"Искаме цялостна реформа в социалната система, която да бъде насочена към хората и децата с увреждания. Настояваме за приемането на закон за личната помощ и за спазване на Конвенцията за правата на човека. България е единствената държава в ЕС, където просим, за да ставаме лични асистенти на рожбите си. Наглостта на управляващите няма граници. Те решиха, че след като децата навършат пълнолетие, нямат право да живеят - спират им се всички помощи. Омръзни ни да ни лъжат и да ни хранят с празни обещания", заяви за ДУМА Вера Иванова от Конфедерацията за защита правата на децата.
Журналистката Красимира Обретенова, която е майка на дете с увреждане, припомни, че нищо не се е променило от предишния им протест. "Бившият социален министър Зорница Русинова от ГЕРБ сътвори абсолютно безумие и цинизъм с промените от 930 лв. в Закона за семейни помощи за деца. Всъщност парите послужиха за предизборен актив на ГЕРБ", категорична е тя.
Депутатите от "БСП за България" Георги Гьоков, параолимпиецът Михаил Христов, Богдан Боцев, Николай Бошкилов и Милко Недялков дойдоха при майките и ги изслушаха. "Искаме да ви помогнем. Знаем в какво трудно положение се намирате. Разбираме, че хора с еднакви увреждания имат различни потребности. Поемам ангажимент да запозная ПГ на "БСП за България" с поставените проблеми и да потърсим законодателни решения", подчерта Гьоков. Михаил Христов увери майките, че ще бъде техният посланик в НС. Той обясни, че в петък ще направи питане към социалния министър как ще реши проблемите им.
Майките разговаряха и с председателя на комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите Антон Кутев от БСП. Той ги покани на заседание на комисията следващата седмица, за да разкажат за проблемите си. Кутев ще внесе в ПГ на "БСП за България" конкретните искания на майките, за да се даде ход на законодателни промени.
Майки в Добрич блокираха за около 5 минути пътя Добрич - Варна в подкрепа на националния протест в София. Те настояват да се създаде единен електронен регистър на деца над 18 г. с увреждания.

снимка Благовеста Цветкова

Искаме цялостна реформа в социалната система, която да бъде насочена към хората и децата с увреждания, настояха протестиращите



 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ