Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Март 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Европарламент

Пирински за кохезията: Силно разбалансиран съюз няма бъдеще

Дума

18. Май 2017   835   0
Снимка


В изказването си при пленарния дебат за кохезионната политика евродепутатът социалист Георги Пирински подчерта, че ключовото предизвикателство пред Европейския съюз днес са задълбочаващите се неравенства. Затова кохезионната политика, която е ключов инструмент за борба с неравенствата, днес придобива ново още по-голямо значение.
Пирински изтъкна, че безвъзмездната помощ трябва да запази водещата си роля за основните публични политики, а финансовите инструменти биха могли да имат допълващ принос. Той посочи, че безспорно са необходими усилия за привличането и съчетаването на частни инвестиции с публични средства, но трябва да има ясно разграничаване на сферите, в които безвъзмездната помощ или финансовите инструменти работят най-добре. При използването на структурните и инвестиционните фондове най-важното е да се постигат целите на сближаването.
В заключение Георги Пирински предупреди, че ако не се възприеме решителна политика в полза на сближаването, трябва да е ясно, че силно разбалансиран съюз няма бъдеще.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"