Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Февруари 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Общество

Актуално

Фейсбукария

Ина Михайлова

19. Май 2017 , брой: 96   2633   0Батката Живко, дето брутално нарита възрастна жена на спирка в Бургас и я потроши, си е у дома. Ще чака експертиза дали е вменяем и може ли да му се повдигне обвинение. И ще се показва по фейсбук, гдето сам се определя като "Изрода". Съжалявал за стореното, казват близките му. Те според действащите закони са единствените, които могат да поискат принудителното му лечение в специализирано заведение. Не са го направили, едва ли и ще го направят. А колцина още може да потроши и убие, като го хванат "ситните"?! Над 18 хиляди са регистрираните само в Бургас психично болни, но едва 10 хиляди от тях са минали на преглед през м.г. Състоянието на останалите е неизвестно. Непредвидимо е и какво може да направят, докато ходят по улицата. Или като се ядосат. Като уж улегналия и психично здрав 57-годишен мъж, застрелял със законно притежаван пистолет шефовете си в София.
Живко Изрода можеше за едното нищо да се измъкне. Впрочем, още може. Институциите в Бургас мълчаха за случая, докато не зашумя... фейсбук. Там лъсна и снимката на зам.-министъра с нацисткия поздрав. Фейсбукария. (Впрочем, премиерът, вместо да гледа телевизора сутрин и да уволнява, да следи фейсбук!).
А представяте ли си какво е по селата? Там "бабичките" всеки може да ги рита на поразия. И го прави. А те са безпомощни. И трудно се намира смелчага, който да звънне на 112.
Държавата ни е в ролята на тази 72-годишна жена от Бургас. България е като "бабичките" от селата. Всеки я рита, бие, ограбва, изнасилва и се отървава безнаказано. Изкарва се луд, невменяем, неразбрал.
Спомняте ли си сънародника ни, дето ритна жена в берлинското метро? Повдигнато му е обвинение за причиняване на тежка телесна повреда и е оставен за постоянно в ареста. Грози го до 10 години затвор. Иначе "героят" лежал два пъти във варненския затвор, но файда никаква. Германската приказка ще я помни цял живот.
Докога ще замазват нещата и ще изкарват всички луди? Докога ще слагаме знак за равенство между психична болест и агресия, между заболяване и престъпление? Докога ще се правим на луди, че това, в което живеем, е държава? Ето, Изрода наритал "бабичка" и сигурно заради това има такива, които го уважават. Или безразлично вдигат рамене като повечето хора по улиците, които всеки ден стават свидетели на вандализъм и вулгарност. От горе до долу - едно и също. Властта оневинява нацистките майтапи на един вицепремиер, а на улицата изродските прояви се неглижират до шизофрения.
Да живее фейсбук! Ако не е той, властта не си мърда пръста. Ако не бе той, щяхме да живеем в неведение. Че например подалият оставка зам.-министър Павел Тенев бил семеен приятел на Екатерина Захариева. Че друг министър пък бил вундеркинд, щото завършил право на 21. Че батката Живко е по-известен като Изрода. И нямаше да има кой извинително да ни светне, че нищо не пречи, докато са във ваканция, министрите да се разхождат с фланелки с нацистки символи например. На майтап.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"