Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Март 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Бивш шеф на ФБР ще нищи връзката на Тръмп с Русия

Робърт Мюлер обеща да се справи по най-добрия начин

Дума

19. Май 2017 , брой: 96   377   0Бившият директор на ФБР Робърт Мюлер прие да бъде специален прокурор на федералното разследване за евентуален таен сговор между предизборния екип на Доналд Тръмп и Русия и нейната намеса в изборния процес в САЩ през 2016 г., предаде Асошиейтед прес.
"Решението ми не означава, че са извършени престъпления или че се изисква съдебно преследване", подчерта зам.-министърът на правосъдието Род Розенщайн в комюнике, обявявайки номинацията на Мюлер за тази функция.
Розенщайн изтъкна, че заради обществения интерес това разследване трябва да бъде поставено под контрола на човек, който се намира в независима позиция по отношение на обичайната йерархия.
Съобщението за номинирането на специален прокурор бе направено седмица след уволнението от Доналд Тръмп на директора на ФБР Джеймс Коми и в момент, когато има обвинения към президента, че възпрепятства разследването.
Специалният прокурор трябва да бъде в независима позиция спрямо йерархията в министерството на правосъдието, за да контролира разследването на ФБР. Той няма да е задължен да информира министъра или неговите заместници за протичащото разследване и ще може да започне съдебно преследване, ако прецени, че е необходимо.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп бил уведомен за назначаването на Мюлер, около 25 минути преди това да бъде оповестено, съобщи агенция Блумбърг. Зам.-главният прокурор първо подписал нужните документи и едва тогава уведомил за това юрисконсулта на Белия дом Доналд Макган. Той съобщил на държавния глава, който не бил в течение на подготвяното назначение. По информация на в. "Ню Йорк таймс", Тръмп реагирал сдържано. Президентът обсъдил създалата се ситуация с ключовите си съветници и със зет си Джаред Къшнър. След обсъждането било разпространено изявление на президента.
Тръмп изрази желанието си разследването за евентуално съглашателство между неговите близки и Русия да приключи бързо след номинирането на специален прокурор. "Както съм казвал многократно, едно задълбочено разследване ще потвърди това, което ние вече знаем. Няма никакво споразумение между моя предизборен екип и чужда общност", заяви американският президент в комюнике.
"Приемам тази отговорност и ще я изпълнявам в пълна степен на възможностите си", цитира думите на новия специален прокурор Си Би Ес Нюз.
Мюлер се ползва с голямо уважение във Вашингтон. 72-годишният бивш директор на ФБР при президентите Джордж Буш-син и Барак Обама се радва на уважението и на републиканци, и на демократи. Той не се е поколебавал да се противопостави на Белия дом за действия, които е смятал за незаконни. Не е известно да е свързан по какъвто и да било начин с президента Доналд Тръмп.
Назначен за директор на ФБР седмица преди атентатите на 11 септември 2001 г., той остава начело на бюрото 12 години. Продължителният му мандат е доминиран от проблемите на тероризма и наблюдението. Негова заслуга е основна реорганизация на ФБР в момент, когато бюрото е застрашено от разпускане, защото не успява да предотврати атентатите на 11 септември.
Мюлер подкрепи необходимостта от широките програми за наблюдение на комуникациите, разкрити от Едуард Сноудън и заяви, че те имат съществено значение в борбата с тероризма. Но през 2004 г. той заплаши, че ще подаде оставка заради програми за подслушване, излизащи извън рамките на закона, които бе разпоредил президентът Джордж Буш след 11 септември.
Мюлер е потомък на нюйоркско аристократично семейство и е завършил престижния Принстънски университет. Бил е федерален прокурор в Сан Франциско, федерален прокурор и заместник-министър на правосъдието при управлението на Джордж Буш-баща.
Бивш офицер от морската пехота, Робърт Мюлер се е сражавал във войната във Виетнам, където е бил ранен в бой.
По-дълго от него начело на ФБР е бил само Едгар Хувър, основателят на бюрото, заемал този пост в продължение на 48 години до смъртта си, добавя АФП.


Робърт Мюлер

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"