Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Март 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Свят

В Словакия искат референдум за излизане от НАТО

Дума

19. Май 2017 , брой: 96   437   0В Словакия вече повече от 150 хил. души са подписали петиция, призоваваща правителството да организира референдум за излизане от НАТО. Инициатор на подписката е представената в парламента партия "Котлеба - Народна партия "Наша Словакия". Така Словакия може да стане първата държава, която през 2020 г. ще съобщи излизането си от алианса, пише "Известия".
Словакия влиза в НАТО през 1999 г. без провеждането на референдум по въпроса. Според социологическите проучвания в последвалите години повечето словаци оценяват негативно действията на алианса. Според проучване на "Глобсек" към края на 2016 г. 47% от словаците предпочитат неутралитет пред членството на страната във военния блок. Във връзка с това и "Котлеба" събира подписи, призовавайки към референдум за излизането на страната от НАТО.
"НАТО продължава под прикритието на борбата за демокрация и човешки права да руши суверенни държави. Това е един от инструментите на американската експанзия, която се опитва да контролира ресурсите и пазарите на независимите държави", заяви прессекретарят на партията Милан Угрик.
Според конституцията на страната за провеждането на референдум е необходимо събирането на 350 хил. подписа.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"