Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Февруари 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Свят

Украйна гони от Крим европейците

Порошенко недоволства, че евродепутати посещават "окупирания" полуостров

Дума

19. Май 2017 , брой: 96   557   0Украинският президент Петро Попрошенко е помолил президента на Европарламента Антонио Таяни да попречи на евродепутати да посещават териториите на Кримския полуостров и самопровъзгласилите се републики в Донбас. Това се съобщава на сайта на държавния глава след срещата му с Таяни, пише Лента.ру.
Отбелязва се, че Порошенко "е изразил рязко осъждане на случаите на незаконни визити от страна на отделни членове на Европейския парламент в окупираните територии на Крим и Донбас". Президентът на Украйна се обърнал към Таяни с молба "да даде адекватен отговор и да не допуска такива визити в бъдеще".
Посещенията в Крим и Донбас от чужди граждани предизвиква рязко недоволство в Киев. В отговор украинските власти налагат санкции и започват съдебни дела. Според законите на Украйна, за да се посетят териториите, които Киев смята за "окупирани", е необходимо специално разрешение.
През 2015 г. например украинските власти започнаха съдебно дело срещу бившия италиански премиер Силвио Берлускони заради това, че той посетил Крим. Службата за сигурност на Украйна забрани за 3 години на Берлускони да влиза в страната. През април т. г. пък на съд бяха дадени участниците в Ялтинския международен икономически форум, дошли от чужбина. Те се обвиняват, че са "допринесли окупационните власти да развиват туристическия отрасъл на полуострова, призовали са за отмяна на санкциите и за признаване на резултатите от незаконно проведения "референдум", припомня Киев.
Крим влезе в състава на Руската федерация през март 2014 г. след референдум, при който над 95% от населението, участвало в гласуването, се произнесе за присъединяване към Русия.
Искането на Порошенко очевидно развесели председателя на Държавната комисия на кримското правителство по междуетническите въпроси Заур Смирнов. Той заяви, че президентът на Украйна се е самопровъзгласил за "командир на членовете на Европейския парламент" и ще остане разочарован, защото посещенията ще продължат да зачестяват, пише РИА "Новости".
Делегации от Европа неведнъж са идвали на полуострова. През март например с тридневна визита в Крим бяха членове на ЕП. Идвали са политици от редица страни от ЕС, ОНД и Латинска Америка.
Междувременно друго решение на Киев предизвика остри реакции в света. Идеята на президента Порошенко да блокира в Украйна руски сайтове, търсачки и медии бе остро осъдено от правозащитната организация "Хюмън райтс уоч" и Съвета на Европа. Вчера Държавният департамент на САЩ също реагира, като призова украинските власти да защитават националните си интереси, без да накърняват конституционните принципи.
"Свободата на изразяване е ключов елемент на всяка демокрация и това е залегнало в конституцията на Украйна. Призоваваме правителството на Украйна да намери начин да защити националните си интереси, без да се накърняват конституционните принципи", заявяват в Държавния департамент.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"