Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Март 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Отровни прегръдки

Валентин Георгиев

19. Май 2017 , брой: 96   1096   0#Кой каза, че няма скрита коалиция между ГЕРБ и ДПС? Всякакви заклинания, предизборни и следизборни, как Борисов никога, ама никога не би играл в един отбор с "партията на Доган и Пеевски", взеха да пукат като балони на фона на общия им интерес, който лъсна с мажоритарния вот.
ДПС "обмисля" дали да подкрепи внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс за чиста мажоритарна система в два тура. Нагласите в парламентарната група за това били около 90%. Причината - всепризнати анализатори по изборно законодателство у нас дават на ДПС "стартов пакет от поне 30 народни представители", което не е никак малко. А като знаем, че тези депутати идват от точно определени райони, извън съмнение е, че бетонирането на движението там ще бъде гарантирано, и то задълго.
Същите тези анализатори обаче и до днес не спират да повтарят, че в този си вид мажоритарният вот е вреден за демокрацията и страната, защото елиминира всички по-малки партии, като в същото време ГЕРБ биха преяли с власт. Проф. Михаил Константинов дори посочи конкретни цифри за това как би изглеждал един бъдещ парламент - 160 депутати от партията на Борисов, 50 от БСП и 30 от ДПС.
Затова всички с изключение на ГЕРБ скочиха срещу идеята, а довчера, преди ДПС да наруши мълчанието, сметките показваха, че ГЕРБ не могат да съберат нужното мнозинство, за да прокарат промените.
Е, оказва се, че в критични за тях моменти пак се явява въпросната неофициална подпирачка, с която заедно събират необходимите 121 гласа, независимо от опитите им на пожар да се дистанцират от тази отровна за тях, уж нежелана прегръдка. "Не сме искали подкрепата на движението, не сме водили и разговори с тях по въпроса", кълне се шефът на правната комисия Данаил Кирилов, който дори нарече позицията на ДПС "наказателна акция". Така ли? И срещу кого? И с каква цел? Може би Борисов ще даде заден, само и само да не бъде заподозрян в тайни задкулисни сделки с Доган и Пеевски? Или точно обратното - такива вече са сключени и остава само да бъдат осребрени. Защото всички сме наясно - ако ГЕРБ реши да се наложи докрай с мажоритарния вот и трябва да разчита на партията ДПС, последната ще изиграе перфектно картите си, извличайки максимални дивиденти за подкрепата, която ще даде.
При евентуален такъв развой на събитията можем да прогнозираме и какво би станало със сегашната управляваща коалиция. Това ще е началото на края на патриотите, които с последните си издънки около Тенев и Симеонов толкова се компрометираха, че ще трябва да преглътнат и неофициалното партньорство на ДПС, като се кротнат, само и само да са във властта. Което пък гарантирано ще ги прати в политическото небитие в бъдеще. А на обречения на съглашателства Борисов ще се наложи да изтанцува своя пореден танц с тези, от които винаги е бягал. И които винаги са го спасявали. Но дали това няма да се окаже и негов реквием?     

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"