Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Март 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Живот

Страстно откриване на кинофеста в Кан

Юбилейното издание на най-големия филмов форум ще продължи до 28 май

Дума

19. Май 2017 , брой: 96   326   0Иранският режисьор Асгар Фархади и младата актриса Лили-Роуз Деп (дъщеря на френската певица Ванеса Паради и американския актьор Джони Деп) откриха юбилейното 70-о издание на кинофестивала в Кан, който е най-големият в света, съобщи Франс прес. Номинираният за BAFTA (2012), удостоеният със "Златна мечка" (2011), "Златен глобус" (2012) и двукратният носител на "Оскар" (2012, 2017) творец пожела на участниците "12 дни, изпълнени с ентусиазъм и диалог, 12 дни за откриване на филмите, които ще ви накарат да се замислите за човешкото състояние днес".
Председателят на фестивалното жури Педро Алмодовар изказа пожелание 19-те филма в състезателната програма да му дадат сила и вдъхновение. "Обещавам да бъда субективен, пристрастен и податлив", заяви испанският режисьор, докато останалите членове на журито се качваха на сцената. Сред тях са американският актьор Уил Смит, китайската актриса Фан Бинбин, италианският режисьор Паоло Сарентино и френската режисьорка и актриса Аниес Жауи.
Водеща на церемонията за откриването на фестивала бе Моника Белучи. "Киното няма нито пол, нито знаме, нито граница", заяви италианската актриса.
Кинофестивалът в Кан започна с прожекция на френската драма "Привиденията на Исмаел", а режисьорът на филма Арно Деплешен изрази надежда, че няма да бъде разкъсан от прочутите с враждебността си критици на събитието, предаде Ройтерс. Продукцията е смесица от жанрове, като в нея има шпионски елементи, страст и хумор. Една от рецензиите на филма го нарече "вълнуващ" и "освободен".
След церемонията по откриването на киномаратона присъстващите около 800 гости участваха в официална вечеря в х-л "Мартинез".
Наградата "Златна палма", която тази година е украсена със 167 диаманта, ще бъде присъдена на 28 май.

Снимка БГНЕС

На церемонията 52-годишната актриса Моника Белучи и френският актьор Алекс Луц разиграха кратък сюжет, в който страстно се целунаха

Българската следа

За първи път от близо 30 години страната ни има филм в официалната селекция на кинофестивала в Кан. След като през 2016-а копродукцията "Кучета" на Богдан Мирика с копродуценти от българска страна Стефан Командарев и Катя Тричкова попадна в секцията "Особен поглед" и спечели наградата на ФИПРЕСИ, тази година в същата официална селекция бяха избрани българският филм "Посоки" на Стефан Командарев, както и копродукцията "Уестърн", почти изцяло заснета у нас с копродуценти от българска страна братя Чучкови.


Кадър от "Посоки"...


...и от "Уестърн"

Снимки Национален филмов център

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"