Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Февруари 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Култура

Кратки

Дума

19. Май 2017 , брой: 96   214   0Връчват годишните награди по случай 24 май   
Министър Боил Банов ще връчи традиционните годишни награди на изявени творци и артисти по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, на официална церемония днес от 11 ч. в Националната галерия "Двореца" на пл. "Княз Александър I". Те ще бъдат отличени заради техния принос в развитието на българската култура и духовност, научи ДУМА от МК.

Среща с Александър Абаджиев
По повод 75-ата си книга "Тримата велики български баси" Александър Абаджиев кани меломаните да сподели с тях мисли: Защо Борис Христов не пя у нас (в Софийската опера) и в Болшой театър? Защо 12 години няма табела на площад "Николай Гяуров" и къде скрихме в София името на Никола Гюзелев? Събитието ще се състои  в Сити марк арт център, бул. "Янко Сакъзов" 30 (бившето кино "Левски"), на 21 май от 11 ч.

Класика за малки и големи
"Класика за малки и големи" днес в дома-музей на Борис Христов в София е свързано с приемствеността между поколенията. В концерта на цигуларката Милена Вълева и пианистката Марияелена Средева с творби от Моцарт, Бетовен и Шуберт се включват и 12-годишните Ива Маринова и Елена Киндалова- цигуларка и пианистка. В Бетовен-Крайслер-Рондино те ще си партнират. С талантите от НБУ ще бъде отбелязана на 20 май Европейската нощ на музеите. На рояла са Ермила Швайцер и Нона Кринчева, а солисти ще бъдат изявени участници в певческия семинар на проф. Маурицио Торели. Участие взимат и учениците на проф. Милена Моллова, проф. Людмил Ангелов и проф. Марио Хосен.


Почина внезапно певецът Крис Корнел

Вокалистът на "Саундгардън" и "Аудиослейв"  Крис Корнел почина на 52 години. Музикантът издъхнал часове след последния си концерт, който бе в Детройт, потвърди неговият мениджър Брайн Бъмбъри. Звездата бе един от характерните гласове на гръндж движението от 90-те г. на миналия век. Хитовете "Jesus Christ Pose", "Rusty Cage" и "Outshined" от третия албум на "Саундгардън" - "Badmotorfinger" от 1991 г., редовно звучат по радиостанциите за алтернативен рок. 3 години по-късно албумът "Superunknown" оглавява класацията на "Билборд" и печели награда "Грами" през 1995 г. След разпадането на бандата през 1997 г., Корнел се изявява самостоятелно. Музикантът направи акустичен концерт в Античния театър в Пловдив м.г.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"