Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Април 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

България

Медии

Осъдиха Карбовски за дискриминация

Павлета Давидова

19. Май 2017 , брой: 96   314   0Софийският районен съд осъди водещия Мартин Карбовски за "преследване като форма на дискриминация" спрямо правозащитника Радослав Стоянов. Информацията бе съобщена от Българския хелзинкски комитет, който уточнява, че решението е прецедент - в страната се произнася подобна присъда за първи път.
До делото се стигна след предаване на Карбовски, излъчено в началото на 2014 г. в несъществуващата вече Тв7. Откъс от него е посветен на Стоянов, а според БХК той става обект на оскърбления и подигравки. Нападките дошли заради подаден от него сигнал до Комисията за защита от дискриминация срещу Карбовски за женомразка статия, написана от журналиста. Гостите в предаването на Карбовски Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков също участвали в атаките срещу правозащитника, тъй като срещу тях също са предприемани правни действия от БХК и Стоянов за дискриминация.
Според съда Карбовски е злепоставил името и образа на Стоянов в обществото. Журналистът представил дейността на правозащитника като подмолна, а него - като доносник. Карбовски неколкократно оприличил правозащитната му дейност, както и сексуалната му ориентация, на фашизъм, като се обръщал с израза "гейове-фашисти", уточняват от БХК.
Заради присъдата Карбовски трябва да плати на Стоянов обезщетение за неимуществени вреди, да публикува диспозитива на осъдителното решение за своя сметка в ежедневник по избор на правозащитника, както и да се въздържа от всякакво по-нататъшно преследване спрямо него.
Решението на Софийския районен съд подлежи на обжалване.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"