Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Май 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Медии

Раздадоха наградите "Радостина Константинова" за разследваща журналистика

Павлета Давидова

19. Май 2017 , брой: 96   450   0Голямата награда за разследваща журналистика на фондация "Радостина Константинова" тази година бе разделена на две. Отличие имаше за Тина Ивайлова от Нова телевизия и колегата и от bTV Стоян Георгиев. Ивайлова спечели благодарение на  разработката "Ало мафията", посветена на телефонните измами, а Георгиев  - с разследване за имотната мафия и незащитената въпреки законите частна собственост. На церемонията беше връчена и годишната студентска стипендия от 1000 лв., отпускана от фондацията - тя отива при третокурсника от ФЖМК на Софийския университет Благовест Илиев.
Журито присъди още три награди - на Мина Петрова от БНТ за условията на труд в шивашката промишленост, на Димитър Стоянов от сайта "Биволъ" за рзследването "Има ли чадър за фамилията Мондешки в Троян?", и на Димитър Събев от сайта "Бодил" за разследването "Как Големо село осъди България", посветено за ТЕЦ "Бобов дол". Тази година председател на журито бе Люба Ризова, а в него влизат журналистите Светла Петрова, Добрина Чешмеджиева, Къдринка Къдринова, Иван Бакалов, Михаил Вешим, Милко Петров, Валери Тодоров и Стойко Тонев.
Макар да не получиха награди, още двама журналисти получиха похвала от Ризова - Николай Драганов за статията му "Офшорките - черната дупка на световната икономика, която никой не иска да запуши" и Филип Буров за публикацията му "Медийната битка за Алепо".
Млади актьори от Народния театър прочетоха публикации на Константинова от зората на демокрацията - за разграбването, политическата неискреност, подмяната на ценности, прегрупирането под актуалния и днес лозунг "Победителите не ги съдят".
От 2011 г. фондацията в памет на Радостина Константинова организира ежегодно конкурси за разследваща журналистика. Осигурява и стипендии за студенти по журналистика с високи постижения, както и стажове за млади колеги в англоезичното издание "Тразишън онлайн".


Стоян Георгиев                                                                                       Тина Ивайлова

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"