Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

България

Медии

АЕЖ въстана срещу Вежди Рашидов

Организацията не смята за подходящ избора му начело на парламентарната медийна комисия

Павлета Давидова

19. Май 2017 , брой: 96   518   0Избирането на народния представител Вежди Рашидов начело на парламентарната комисия по културата и медиите е лош сигнал за медийния сектор в България, заявяват в своя позиция от Асоциацията на европейските журналисти - България. Организацията припомня скандала, породен от писмо на бившия културен министър до БНТ, излъчено в ефира й през юли м.г. Тогава Рашидов недоволстваше от критиките към опазването на културното наследство, изразени от експерти в "Денят започва с култура". Той се обърна към водещия Георги Ангелов с думите: "Съветвам го да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата".
"В качеството си на министър на културата Рашидов прекрачи недопустима граница, като си позволи да дава напътствия на журналиста от Българската национална телевизия Георги Ангелов какво да бъде отношението му към държавните институции, обвързвайки въпроса с този за заплащането му. Този директен политически натиск и опит за сплашване не само на конкретния журналист, но и на всички негови колеги бе осъществен посредством официално право на отговор до БНТ. Тази публичност бе ясно доказателство, че министърът се чувства недосегаем и не се притеснява от реакцията на обществото. Това бе потвърдено и от отказа му да подаде оставка след избухването на скандала", припомнят от АЕЖ.
В позицията се припомня и друг медиен скандал, в който бе замесен Рашидов - отпускането на публични средства по комуникационната стратегия за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС на избрани по неясни критерии медии и чрез дружества, свързани с роднини на министъра и други членове на кабинета. "Неясни бяха и критериите, по които Министерството на културата избра десетима журналисти, които да командирова до Париж във връзка с изложба в Лувъра през 2015 г. Признанието на Рашидов "Аз съм ги повикал (журналистите - б.а.) не да ми създават скандали" навежда на съмнения за купуване на медиен комфорт", заявяват от АЕЖ.
От журналистическата организация са категорични, че изборът на Рашидов начело на парламентарната културна и медийна комисия е лош знак, особено в момент, в който ЕС е изправен пред "предизвикателството на масирана антиевропейска пропаганда и фалшивите новини". Според тях личност със спорна репутация не бива да е начело на този пост. От АЕЖ припомнят, че сред депутатите в 44-то Народно събрание и сред членовете комисията присъстват утвърдени журналисти, които вероятно биха могли да допринесат за подобряването на медийната среда в България, ако оглавят ресорната комисия.

 

 

България

  • Проверките в лечебните заведения да прави външна фирма, предлага управителят
    22. Септември 2017 186
    160
    0

    На външна фирма или агенция да бъде възложена контролната дейност на НЗОК предлага по време на заседание на Надзорния съвет управителят проф. Камен Плочев. "Това е братовчедска история", аргументира се той и разказва как шефове на районни каси телефонирали, за да питат кога точно идват контрольорите. По думите на Плочев е необходима "...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"