Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Февруари 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Общество

Роден край

Вестителят на свободата

Дума

19. Май 2017 , брой: 96   439   0Една от най-големите забележителности на Враца, живописно раздиплила се в подножието на легендарния Балкан, заедно с пролома Вратцата и паметниците на войводата Христо Ботев и светеца Софроний Врачански, е издигнатата над височината на града скулптурна композиция на "Вестителят на свободата".
...Тръби войнишката тръба. Всеки неделен и празничен ден, точно в 12,30 часа, от каменния рид на Калето до туристическата хижа ни сепват тържествени звуци на войнишка тръба. Те отекват над шумния и озарен от слънчева светлина или потънал в мъгливи селения град, напомнят, че от това място на височините на легендарната планина е даден сигналът за освобождението на Враца от турското петвековно робство.
Изминалите дълги години и драматичното време не са заличили спомена за онзи знаменателен ден - 10 ноември 1877 г. Тогава драгуни и гренадири влезли като освободители в града и след кратък ръкопашен бой го освободили от потисничеството. От това паметно и историческо място войник, яхнал бял кон, с медните звуци на тръба възвестил края на петвековното робство. Тържествено биели църковните камбани. Хората излезли на улиците и площадите, като посрещнали освободителите с цветя, хляб и сол. Лебгвардейският полк се предвождал от напетия ген. Леонов, на когото врачани подали ключа на града. По "пътя на свободата" от ботевградското село Новачене при сражения с неприятеля и кървавите атаки и стълкновения загинали пропорчиците Михаил Данилевски, Николай Веренски и Дмитрий Назимов. И тримата били погребани при особена тържественост и скръбна обстановка в най-личната Възнесенска църква в богатия квартал на Враца.
На Калето преди няколко десетилетия бе издигнат величествен и забележителен мемориален паметник, който тукашните поселници нарекоха "Вестителя на свободата". Той е дело на родения във Врачанския край скулптор Владимир Цветков. Във военния музей в Ленинград, сега Петербург, бе поставен паметен знак с автентичния сигнал на безименния руски войник. Записан на магнетофонна лента, той ще се запази за поколенията. След проучвания се установи името на тръбача - казака Петлак. Край паметника на Калето лежат в общ гроб тленните останки на загиналите руски офицери, освободители на града. На гранитни плочи са изписани имената им.
При откриването на мемориала на 10 ноември 1967 г. във вълнуващо слово прозвучаха думите: "...Слушайте, слушайте, слушайте! Точно преди девет десетилетия на този ден сърцатите руски орли от Втора лебгвардейска кавалерийска дивизия под командването на генерал-майор Николай Степанович Леонов освободиха нашия град от отоманско иго..."
Историята, тази най-страстна и ревнива пазителка на времето, е съхранила и запазила незабравими неща от онова време. Споменава се, че преди повече от столетие в писмо до коменданта на града полк. Кетхудов врачани изразили своята сърдечна любов и признателност с думите: "Да живее целият руски народ, който не пощади кръвта си за нашето избавление..."
Всяка година на 3 март от Калето се разнасят пламенните и тържествени звуци на тръбача от паметника на "Вестителя на свободата". Те звучат и в неделни, и в празнични дни във Враца - град като Балкана, древен и млад.

 "Вестителят на свободата" над Враца

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"