Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Юли 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Пегас

От редактора

Криворазбрана цивилизованост

Боян Бойчев

19. Май 2017 , брой: 96   568   0Наближава 24 май. Ще честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Сигурно ще има шествие, на което може би някои ще отидат. Но което ще мине покрай витрини с фирмени реклами на латиница. Може би дори някой ще се снима и ще сподели снимката си в социалната мрежа с пояснение пак на латиница, друг ще я "лайкне" (хареса). Англоезични думи ще продължават да замърсяват речта ни.
"О, неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?", казва Паисий.
Но днес езикът ни е подложен на още по-голям натиск и обречен на забрава, ако не се усетим навреме.
Не знам защо, така е по-модерно, казва ученик и вдига примиренчески рамене. И продължава да носи чуждите думи, които са станали част от неговото мислене. По-лесно е, на български звучи тъпо, бъбри друг.
Криворазбрана цивилизованост или резултат от тенденциозно обезбългаряване?
И чуждиците, десетки на година, влизат в речника на българския книжовен език. Стават "норма". А Иван Богоров, Александър Теодоров-Балан, Иван Вазов са се борили за чистота на езика ни и са измисляли български съответствия на чуждиците. Иначе и досега щяхме да казваме "трен" вместо "влак". И кой през последните години се замисли да направи подобно нещо. Нещо повече, свидетели сме на обратния процес - пазят не "телохранители", а "гардове" ("бодигардове").
Известна мултинационална компания за безалкохолни напитки през 60-те години влиза на българския пазар, като името й на бутилките е написано на кирилица. Днес обаче същата напитка се продава у нас с надпис на латиница. Значи, може и едното, може и другото.
И потънал в тези съвсем непразнични мисли, си задавам въпроси. Толкова ли е трудно българските фирми да бъдат с български имена, а чуждите да бъдат изписвани едновременно и на кирилица? И толкова трудно ли е рекламните надписи да са задължително и на кирилица? И защо да не се забрани на медиите да използват чуждици в материалите си, коментарите в интернет да са само на кирилица? И кога ще има най-накрая един закон за езика. Както и солени глоби за тези, които не го спазват.
Кирил и Методий и техните ученици дадоха писменост и книжнина на българския народ. И отстояха правото на тази писменост да съществува.
Кой обаче ни дава право на нас, техните потомци, да разпиляваме всичко, създадено и съхранено през вековете от поколения книжовници и будители? И докога?

 

 

 

Пегас

 • От редактора
  21. Юли 2017 141
  364
  0

  Името на Никола Вапцаров стои редом с това на Ботев и Вазов в съкровищницата на нашата литература. Но той е и от малкото ни поети със световна известност: поезията му е преведена на над 90 езика.
  През 1979 година с Указ на Държавния съвет на НР България е учредена Международна литературна награда "Никола Вапцаров". Нейни носители са световноизвестни имена: Иняцио Бутита от...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"