Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Пегас

От редактора

Криворазбрана цивилизованост

Боян Бойчев

19. Май 2017 , брой: 96   724   0Наближава 24 май. Ще честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Сигурно ще има шествие, на което може би някои ще отидат. Но което ще мине покрай витрини с фирмени реклами на латиница. Може би дори някой ще се снима и ще сподели снимката си в социалната мрежа с пояснение пак на латиница, друг ще я "лайкне" (хареса). Англоезични думи ще продължават да замърсяват речта ни.
"О, неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?", казва Паисий.
Но днес езикът ни е подложен на още по-голям натиск и обречен на забрава, ако не се усетим навреме.
Не знам защо, така е по-модерно, казва ученик и вдига примиренчески рамене. И продължава да носи чуждите думи, които са станали част от неговото мислене. По-лесно е, на български звучи тъпо, бъбри друг.
Криворазбрана цивилизованост или резултат от тенденциозно обезбългаряване?
И чуждиците, десетки на година, влизат в речника на българския книжовен език. Стават "норма". А Иван Богоров, Александър Теодоров-Балан, Иван Вазов са се борили за чистота на езика ни и са измисляли български съответствия на чуждиците. Иначе и досега щяхме да казваме "трен" вместо "влак". И кой през последните години се замисли да направи подобно нещо. Нещо повече, свидетели сме на обратния процес - пазят не "телохранители", а "гардове" ("бодигардове").
Известна мултинационална компания за безалкохолни напитки през 60-те години влиза на българския пазар, като името й на бутилките е написано на кирилица. Днес обаче същата напитка се продава у нас с надпис на латиница. Значи, може и едното, може и другото.
И потънал в тези съвсем непразнични мисли, си задавам въпроси. Толкова ли е трудно българските фирми да бъдат с български имена, а чуждите да бъдат изписвани едновременно и на кирилица? И толкова трудно ли е рекламните надписи да са задължително и на кирилица? И защо да не се забрани на медиите да използват чуждици в материалите си, коментарите в интернет да са само на кирилица? И кога ще има най-накрая един закон за езика. Както и солени глоби за тези, които не го спазват.
Кирил и Методий и техните ученици дадоха писменост и книжнина на българския народ. И отстояха правото на тази писменост да съществува.
Кой обаче ни дава право на нас, техните потомци, да разпиляваме всичко, създадено и съхранено през вековете от поколения книжовници и будители? И докога?

 

 

 

Пегас

 • От редактора
  24. Ноември 2017 231
  21
  0

  Едно събитие ни раздели. Забележителната победа на Григор Димитров в Лондон предизвика патриотичен възторг, нашенска завист и тъжни размисли за обществото ни.
  А би трябвало да ни обедини. И нека това да са двете страни на една монета, но монета ценна.
  Успехите на спортистите са лицето на една нация. Факт, известен ни още от Древна Гърция, когато олимпийските шампиони са били...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"