02 Май 2024четвъртък00:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В САЩ сравниха Анжел Вагенщайн с легендарния Айзенщайн

/ брой: 97

автор:Дума

visibility 52

"Както Съветският съюз имаше Сергей Айзенщайн, така България има своя Анжел Вагенщайн." С тези невероятни думи в американските медии започва обявата за биографичния филм "Изкуството е оръжие" за нашия знаменит режисьор, писател, общественик, антифашист Джеки Вагенщайн. Режисьор на фирма е американката Андрея Симон, а картината бе включена с две прожекции на 18 и 20 май в Седмия национален филмов фестивал на САЩ.
"Пред публиката се представя един блестящ и чаровен артист, за когото изкуството е форма на съпротива срещу няколко репресивни режима" - се казва в обявата. Във филма, чиято продължителност е 84 мин., звучат епизоди на български, английски, немски и руски език, със субтитри на английски. Неговата предпремиера в тесен кръг се състоя в началото на май и у нас в Дома на киното в София. И нещо невероятно. Поради интереса към Вагенщайн като забележителна личност със световна слава в киното във фестивала е бил включен допълнително и българо-германският филм с режисьор Конрад Волф и сценарист Анжел Вагенщайн "Звезди". През 1959 г. той печели наградата на журито на филмовия фестивал в Кан.
А докато върви прожекцията на филмовия портрет на Вагенщайн, името му привлича погледите от фасадата на "AFI Silver Theater" (Американския филмов институт) във Вашингтон (на снимката).


Снимка Брус Готрие

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 402

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 357

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ