25 Април 2024четвъртък09:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Президентът ще огласи стенограмата за КТБ

Държавният глава изрази резерви към антикорупционното звено в ДАНС

/ брой: 97

автор:Дума

visibility 479

Президентът Румен Радев обяви, че възнамерява да разсекрети стенограмата от консултациите при предшественика му Росен Плевнелиев дни след поставянето на КТБ под специален надзор. На срещата през 2014 г. участваха премиерът, председателят на Народното събрание, управителят на БНБ и парламентарно представените формации. През април издателите на "Прас-прес" поискаха стенограмата по Закона за достъп до обществена информация, но от администрацията на държавния глава отказаха да я предоставят. Преди дни Софийският административен съд отмени отказа. Радев обясни пред "Неделя 150" на БНР, че не искал стенограмата да бъде обявявана в предизборна ситуация и на етап сформиране на правителство. Разговорът обаче ще бъде разсекретен, стана ясно от думите му.
"За мен тази стенограма няма никаква юридическа стойност. Тя няма да даде отговор кой окраде КТБ. Но стенограмата има огромна обществена стойност като очаквания на хората за прозрачност", обясни президентът. Заради евентуални проблеми около разсекретяването на "професионална тайна" е изпратено питане до управителя на БНБ. Като втори проблем Радев спомена засягането на интереси на трети страни. Радев посочи, че това са политици, които са действащи в момента. Радев е изпратил писма до всички 20 участници в срещата за КТБ с молба да дадат писмено съгласие тяхното лично участие да бъде оповестено. Срокът е 26 май, липсата на отговор ще бъде приета за мълчаливо съгласие.
Президентът подчерта, че работи добре със службите като цяло, но не спести "деликатната", по неговите думи, ситуация в ДАНС. "В ДАНС нещата са много деликатни. Тя е към МС и основната й функция е информационна. Важна е нейната работа в областта на контраразузнаването. Имам определени резерви и те са принципни към звеното в ДАНС, което се бори с корупцията. Да видим дали това звено, ще посмее и ще разследва срещу своя принципал - Министерския съвет. В МС се разходва целият публичен ресурс. Говоря принципно, независимо кои са министрите", заяви Радев.

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ