20 Април 2024събота12:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Отново сме първенци в ЕС по убити при катастрофи

На един милион население 100 са загиналите при пътни инциденти в България

/ брой: 98

автор:Дума

visibility 24

България отново е на първо място по брой убити при катастрофи в целия Европейски съюз, алармираха от Съюза на българските автомобилисти вчера. Изводът е на базата  анализ на тема "Оценка на безопасността на движението по пътищата по области в Република България", изготвен от Атанас Вълев и Георги Младенов от Техническия университет в София. Основният показател, по който се сравнява безопасността на движение в отделните страни в Европа, е брой на загинали при пътнотранспортни произшествия на един милион жители. По този критерий през 2016 г. България заема челна позиция с близо 100 загинали (99,7) на 1 млн. население.
Отново се отчита ръст на жертвите на ПТП у нас. През 2015 г. на един милион население загиналите са били 99, през 2014 г. - 91,8, през 2013 г. и 2012 г. - 82 души. В периода 2008-2012 г. се наблюдава понижение на жертвите, но след това отново има ръст. Средните стойности за ЕС са точно наполовина по-малко, отколкото в България - 49,99 убити на 1 млн. жители. По този показател за 2016 г. с най-малък брой на загиналите са Швеция, Обединеното кралство, Холандия, Испания, Дания, Германия, Ирландия.
Експертите Атанас Вълев и Георги Младенов установяват, че при среден брой от 99,7 загинали на един милион в 18 области има повишаване на средното за страната. Оценката на безопасността на пътя у нас констатира, че областите Ловеч, Разград, Видин, Монтана и Силистра водят класацията за най-много жертви на пътни инциденти. Посочените области са с изключително високи стойности не само за България, но и за ЕС, посочва анализът. В Ловеч на 1 млн. население жертвите са 263, в Разград - 208, Видин - 169, Монтана - 163, а в Силистра - 143. За реално сравнение статистиката на КАТ показва, че в Ловеч м.г. има 34 загинали при 273 катастрофи, а в Разград - 24 убити в 140 автозлополуки.
Преди месец Международната автомобилна организация ФИА заедно със Съюза на българските автомобилисти започнаха кампания за пътна безопасност в България под мотото "3500 живота". Анализът е част от инициативата за превенция на пътните инциденти.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ