29 Март 2024петък12:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

България остава най-бедната страна в ЕС, сочи доклад на ЕК

Брюксел ще следи под лупа социалната сфера, обществените поръчки, събирането на данъци и банковия сектор

/ брой: 98

автор:Дума

visibility 4

България остава най-бедната страна в ЕС. Това става ясно от редовния годишен доклад на ЕК, с който комисията отправя специфични препоръки в икономическата сфера на всяка от държавите членки. Брюксел ще следи под лупа събирането на данъците, банковия сектор, социалната сфера и обществените поръчки у нас през 2017 г.
Голяма част от българите няма здравни осигуровки, заяви комисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен. Тя подчерта, че остава много висока цената на лекарствата и медицинските услуги, които не се покриват от здравната система. Тейсен отчете, че недекларираният труд пречи на устойчивостта на социалните системи и допълни, че България трябва да работи още в тази сфера. Друга препоръка е да се осигури по-добро съдействие на търсещите работа и по-добър достъп до качествено образование.
Програмите по отношение на пазара на труда трябва да са по-добре насочени. Трябва да се подобри и връзката на социалните услуги със заетостта на хората в неравностойно положение. Ромското население трябва да получи достъп до добро образование. В здравеопазването препоръките са да се увеличи покритието на здравното осигуряване, да се намалят кешовите плащания и да се адресира проблемът с недостига на медицински специалисти", е записано в доклада.
Друга мярка е прословутият прозрачен механизъм за определяне на минималната заплата, който към момента буксува заради неразбирателство между социалните партньори. ЕК настоява минималният гарантиран доход, който не е актуализиран от 2009 г. и е в размер на 65 лв., да се увеличи до по-адекватно равнище. Към настоящия момент пазарът на труда се характеризира с високо равнище на дългосрочната безработица и на икономически неактивните, ограничено включване на младите хора, недостатъчна квалификация на работещите и несъвместимости, посочват евроекспертите.
Въпреки че процентът на децата в риск от бедност и социално изключване леко е паднал, той все още е сред най-високите в ЕС. Значим и все по-сериозен проблем за страната е неравенството на доходите. Разликата между дохода на 20-те процента най-богати домакинства и 20-те процента най-бедни в България е покачила от 6,1 пъти през 2012 г. на 7,1 пъти през 2015 г. Това поставя страната сред държавите в ЕС с най-голямо неравенство на доходите, посочва още Брюксел.
Зам.-председателят на ЕК, отговарящ за еврото и социалния диалог, който ще бъде в България на официално посещение, Валдис Домбровскис обясни, че се обсъжда възможност Брюксел да разшири обхвата на експертната помощ, която оказва на страната ни в сферата на правосъдието.
Сред проблемите, посочени в доклада, са бавният ръст на производителността и последиците от кризата, включително продължаващите неравенства и несигурността. Брюксел е на мнение, че трябват допълнителни мерки към банките, застрахователите и пенсионните фондове. Необходима е още работа, за да се преодолеят оставащите слабости във финансовия сектор. Такова е например високото равнище на необслужваните кредити. Нужен е и по-строг контрол върху обществените поръчки, смятат от ЕК.
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ