16 Април 2024вторник09:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Любен Зидаров посреща пролетта с "Пчелица"

93-годишният доайен на художниците нарисува приказка от Анатол Франс, показва илюстрациите в "Арт алея"

/ брой: 98

автор:Дума

visibility 13

Заради единствената детска приказка на Анатол Франс доайенът на българските художници Любен Зидаров се върна към любимото си занимание - да илюстрира книги. Когато в края на 2015 г. събра поколения почитатели в Софийската градска галерия на изложбата си "Островът на съкровищата - половин век по-късно", той подхвърли, че едва ли след "Силвър" от Андрю Моушън ще рисува по друга книга. Срещата му с "Пчелица" от Анатол Франс обаче го вдъхновява отново да влезе в царството на децата и приказките.
"Бях много очарован от историята и приех поканата на издателство "Лист" да илюстрирам книгата", казва Зидаров. Изящното произведение излиза в превод на Мария Далчева, дъщеря на поета Атанас Далчев, и ще зарадва посетителите на Пролетния базар на книгата в НДК.
Самият Любен Зидаров посвещава специална вечер на "Пчелица". Днес, 23 май, от 18.30 ч. в столичната галерия "Арт алея" (ул. "Уилям Гладстон" 51 А) той не само ще покаже оригиналите на илюстрациите, но и ще раздава автографи. Изложбата с приказните герои на Анатол Франс ще продължи до 28 май.
Писателят съчинява приключенията на Пчелица и Жорж в света на джуджетата и русалките през 1882 г. Пред познати и критици обяснява мотивацията си да напише необикновената история: хлапетата се нуждаят от вълшебство, да мечтаят и да развиват своята фантазия. По онова време авторът е на 38 години и е понатрупал популярност като журналист и автор на повестта "Йокаста и мършавата котка" и романите "Престъплението на Силвестър Бонар" и "Желанията на Жан Сервиен". От Нобеловата награда за литература обаче го делят още много време и книги. Получава я през 1921 г., след като вече е написал "Таис", "Пекарницата на кралица Педок", "Мненията на господин Жером Коаняр", "Градината на Епикур", "Червената лилия", "Изворът на Света Клара", "Островът на пингвините", "Седемте жени на Синята брада", "Боговете са жадни" и "Бунтът на ангелите". В богатото му творческо наследство "Пчелица" остава единствената книга за деца. Тя  омагьосва 93-годишния Любен Зидаров и той прави илюстрациите към нея за по-малко от месец, информира Елена Кръстева, редактор и ВО експерт на "Лист".


 

"Лас Вегас" край Равно поле се провали

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 71

200 лв. разлика в офертите за новите 35 влака

автор:Дума

visibility 431

/ брой: 71

Еврото в България пак може да се отложи

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 71

За пръв път Иран атакува пряко Израел

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 71

Призоваваме за мир

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 71

САЩ да стоят настрана, призова Техеран

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 71

Вашингтон твърдо зад Тел Авив

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 71

Заедно

автор:Юлия Кулинска

visibility 435

/ брой: 71

Що за демокрация?!

автор:

visibility 427

/ брой: 71

Обратен ефект

visibility 410

/ брой: 71

Избори и образование

visibility 412

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ