19 Април 2024петък18:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"България в песни" събира 69 творби

Сборникът с 57 обичани автори излезе в навечерието на светлия празник

/ брой: 99

автор:Дума

visibility 179

Урок по родолюбие, книга за патриоти, дар за най-българския празник - 24 май, това е книгата "България в песни. Най-хубавите стихотворения за родината". Сборникът с 69 поетични творби на 57 обичани наши автори излиза специално в навечерието на Деня на славянската писменост и култура. Книгата на съставителката Тамара Йорданова е на пазара с логото на издателство "Милениум".
Всеки от големите ни поети е представен с кратка биографична бележка и снимка. Публикувани са оригиналите на произведенията, а не по-популярните им съкратени и осъвременени версии.
Няма българин, чиято душа да не затрепти с ритъма на строфите на Ботев, Вазов, Дебелянов и очите му да останат сухи, докато чете техните признания в любов към Отечеството. Най-българските стихотворения и песни ще отекнат силно и в сърцата на децата и ще засеят у тях едно от най-светите чувства, защото непреходните думи на гениите имат силата да възпитават в патриотизъм.
Поезията, създавана от средата на XIX до края на ХХ в., от Петко Р. Славейков до Петя Дубарова, трепти с една и съща честота, макар и облечена в различни стилове и оцветена в различни нюанси на чувствата. Бликат нежни слова, думи на възхищение, преклонение и състрадание, критични реплики към управниците на страната, клетви за вярност и съкровени обяснения в любов.
Сред песните за България са "Горда Стара планина" на Цветан Радославов - оригиналът на националния ни химн, "Една българска роза" на Найден Вълчев, "Моя страна" на Васил Андреев, изпята от Емил Димитров, "За теб, Българийо" на Михаил Белчев, изпълнявана от Веселин Маринов. Докато четем тези стихове, любимите мелодии сами се пробуждат у нас.
Вазов, Каравелов, Яворов, Христо Ясенов, Елисавета Багряна, Дора Габе, Павел Матев, Дамян Дамянов, Пеньо Пенев, Христо Фотев, Блага Димитрова... безброй са имената, възпели родината. В книгата "България в песни" те зазвучават в мощен хор, който припомня на големите и запознава малките читатели с най-въздействащите послания на класиците.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ