25 Април 2024четвъртък04:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"София симфоникс" представя "Жените в музиката" на 27 май

Две цигуларки с международна кариера - Лия Петрова и Йоанна Каменарска, ще свирят на една сцена по покана на диригентката Любка Биаджони

/ брой: 99

автор:Дума

visibility 63

Три прекрасни, женствени и темпераментни дами - маестра Любка Биаджони, Йоанна Каменарска и Лия Петрова, заедно с музикантите от "София симфоникс" ще представят симфоничния концерт "Жените в музиката". На 27 май от 19 ч. зала "България" ще посрещне едни от най-талантливите, виртуозни и награждавани български цигуларки, в един различен концерт по идея и специалната покана на маестра Любка Биаджони. В програмата ще звучат Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс със солистка Йоанна Каменарска (Трагична увертюра) в първата му част. Във втора ще бъде изпълнен Концерт за цигулка и оркестър от Сергей Прокофиев със солистка Лия Петрова (Сюита 1 от "Ромео и Жулиета"). Диригентската палка ще бъде в ръцете на маестра Любка Биаджони, а с този концерт тя и "София симфоникс" се завръщат бляскаво на сцената на най-представителната ни концертна зала. Билетите са по 15, 20 и 30 лв. на касата на Софийската филхармония, специални цени има за учащи и пенсионери - 10 лв., информира Радост Пенева, пиар експерт.
"София симфоникс", с артистичен директор и главен диригент Любка Биаджони, се събира по нейна покана прeз 2013 г. В неговия състав влизат едни от най-добрите класически музиканти, свирили в престижни концертни зали в Европа и на големи музикални фестивали. През есента на 2016 г. "София симфоникс" бе партньор на сцената на световноизвестния цигулар Найджъл Кенеди по време на двата му концерта у нас - в София и Пловдив.
Любка Биаджони цу Гутенберг има българо-италиански корени. Получава образованието си в родния си град Рим, където учи философия. Завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров", хорово дирижиране, в класа на проф. Георги Робев, оркестрово дирижиране при проф. Влади Симеонов и специализира в НМА при проф. Васил Казанджиев. Следват майсторски класове и съвместна работа с диригентите Карл Остерайхер, Густав Кун (работи като негов асистент в продължение на три години и гастролира из цял свят), Ленард Бърнстейн, Иля Мусин, Валерий Гергиев.
Биаджони е носителка на първи награди от конкурсите за диригенти на Виенския камерен оркестър (1996) и Европейския конкурс за оперно дирижиране "Франко Капуана" в Сполето (2002). Работила е с оркестъра на "Арена ди Верона" и други състави. В периода 2010-2015 г. е щатен диригент на Софийската филхармония. През 2008 г. за първи път представя български музиканти на фестивала Херенхимзее в Бавария, основан от нея и съпруга й - изявения германски диригент Енох цу Гутенберг. През 2013 г. Любка Биаджони създава "София симфоникс", с който гастролира в Германия и Европа. Неговият официален дебют у нас е през октомври 2015 г. в зала "България".
Любка Биаджони цу Гутенберг поставя редица полусценични оперни постановки - "Набуко", Травиата", "Риголето", "Селска чест", със своя режисура, костюми и цялостна визия на спектаклите.
През 2016 г. тя бе наградена със сребърен медал от Общинския парламент на Оберфранкен (Горна Франкония), Бавария, за принос в музикалния живот, получи номинация за "Будител на българската култура в чужбина" в инициативата на Радио FM+, подкрепена от фондация "Българска памет". Тя бе и сред номинираните за "Музикант на годината 2017".
Цигуларката Йоанна Каменарска, възпитаничка на Йосиф Радионов, Руджиеро Ричи и Игор Озим, започва солова концертна кариера на 10-годишна възраст като солистка на Детската филхармония "Пионер", с която участва в турне в Италия. През 1995 г. печели две специални награди на майсторския клас на Руджиеро Ричи в Берлин и покана да продължи образованието си под негово ръководство в Моцартеум, Залцбург. Участва в майсторски класове и получава творчески импулси от проф. Шмуел Ешкенази, Игор Ойстрах, Леонидас Кавакос, Дьорд Куртаг. Носителка е на трета награда от международния конкурс "Моцарт" в Залцбург (2002). Изнася концерти в Европа, Япония и Южна Америка. Правила е записи за Немското, Австрийското, Българското и Шведското национално радио и телевизия. През 2007 г. става втори концертмайстор на Симфоничния оркестър на Северното радио в Хамбург. От 2008 г. е концертмайстор на Хамбургските филхармоници. Ръководи майсторски класове в Тояма, Япония, и Нойберг, Австрия.
Цигуларката Лия Петрова е най-младата представителка на "Жените в музиката", но вече е била солистка на Брюкселската и Люксембургската филхармония, на Камерния оркестър на Лозана, Националния оркестър на Монпелие, филхармониите на Осака и Монте Карло и много други. През пролетта на 2016 г. тя стана носителка на първа награда от конкурса за млади цигулари "Карл Нилсен". Възпитаничка е на НМУ "Любомир Пипков". Лауреатка е на престижни конкурси като "Тибор Варга" в Швейцария и "Луи Шпор" във Ваймар, носителка е на Моцартов медал като най-млад артист на ЮНЕСКО. Студентка е на прочутия цигулар и педагог Огюстен Дюме във Висшето училище "Кралица Елизабет" в Брюксел, а по-късно се обучава и в музикалната академия "Ханс Айслер" в Берлин.


Любка Биаджони


Лия Петрова


Йоанна Каменарска


"София симфоникс"

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ