25 Април 2024четвъртък13:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хляб или книги

/ брой: 99

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 934

Поне 68 на сто от българите и техните семейства не са купували книга през последната една година - към този извод водят данни, публикувани от "Галъп интернешънъл" по повод 24 май. Това е резултат от проучване сред само 819 пълнолетни българи и не може да се смята за пълна картина на нещата. Но все пак насочва към тенденция, която не крие никаква изненада. След всички огласени напоследък социологически проучвания за все по-задълбочаващото се обедняване на хората, няма как да се очаква, че този народ ще си купува книгите, които му се иска. И това не е вследствие на изпростяването му, а по-скоро на невъзможността да стигне до точка "Храна за душата". Защото списъкът с предишните, "задължителни" точки за всеки месец е твърде дълъг. Онези, които имат потребност от книги, по правило първо си плащат задълженията към държавата и институциите, след това полагат грижи за образованието и качественото отглеждане на децата си, подпомагат с по някой лев родителите си за неизбежните лекарства, стремят се да осигурят прилично изхранване на семейството си и т.н.
Но една обиколка край щандовете на току-що открития Пролетен базар на книгата в НДК (където се предлагат значителни отстъпки) от пръв поглед показва две неща: българските издатели са постигнали световно равнище на своите издания в съдържателно и полиграфическо отношение; читателите са жадни за хубава книга. Само че първите вече почти три десетилетия не успяват да се преборят с "данъка убиец" ДДС, който допълнително оскъпява тяхната продукция, а вторите все още се съпротивляват да се предадат напълно на новите технологии.
И още нещо трябва да се има предвид: купуването на книги не е равно на прочитането на книги. Любителите на писаното слово винаги намират начин - чрез размяна с приятели, пазаруване от "втора употреба", заемане от библиотеки и т.н.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ