Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Коментари

Тъжно-смешни хвалби

Мая Йовановска

24. Май 2017 , брой: 99   759   0Властта наша, като се изтъпани пред чужденци, често се случва или да се самозабрави, или такива да ги бръщолеви, та човек може да си помисли, че нещо много значително някак си е изпуснал и не е разбрал, че реки от мед и масло са потекли в родината ни през последните години.
На среща преди ден с представители на Комисията по прехрана и земеделие при германския Бундестаг нашият зам.-министър на земеделието Цветан Димитров ги е редил едни хвалби за агросектора ни, та ум да ти зайде. Всичко става известно от съобщение на МЗХ. Как в последно време аграрният отрасъл се развивал динамично. Как българското земеделие било експортно ориентирано, а външнотърговското салдо положително. Даже се е похвалил, че у нас се отглежда "огромната" бройка от около 1,5 млн. овце.
Как е прозвучало всичко това на германците, не ми се мисли, щото тая държава е от големите агропроизводители в ЕС и най-вероятно "колосалните" ни успехи само са ги накарали да се позасмеят. Защото ние, потребителите тук, ядем вносни, включително и германски, салами, картофи и какво ли още не и така подпомагаме чуждите икономики. А докато нашите управници каканижат глупости за динамично развитие, близо 90% от това, което слагаме на трапезата си, е вносно!
Вярно, че външнотърговското салдо е положително, въпросът е, че като извадим от него зърното, ще лъсне мрачната картина в животновъдството, овощарството, зеленчукопроизводството... И опитите за внушение - дали тук на местна почва или пред чужденците, колко ни е износът. И че ако той се вдига, агросекторът ще просперира, е тъпа и безсмислена мантра. Няма лошо в експорта, лошото е в сбърканата политика. Защо властта не си направи труда да подпомогне създаването на подходящи условия, така че българските производители да покриват основната част от вътрешното ни потребление, а? Пък нека после се хвалят.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"