29 Март 2024петък09:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кметове се оплакаха на Нинова, че правителството ги притиска

При средна за страната безработица от 13% в Троян тя е 5,2 процента, похвали се Донка Михайлова

/ брой: 99

автор:Дума

visibility 7

Правителството на Бойко Борисов трябва да спре да притиска кметове за влизане на общините във ВиК асоциации. Това е грубо нарушение на разделението на властите, категорична бе в Троян Корнелия Нинова. Лидерът на БСП се включи в кръгла маса на тема "Местна власт и самоуправление". Нинова уточни, че общинските съвети не желаят да влизат във ВиК асоциациите, защото това ще доведе до петорно оскъпяване на цената на водата за жителите на техните общини. Представителите на местната власт предупредиха, че са получили предупреждение, че ако не се включат техните проекти, няма да бъдат допускани до Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. "Под голям натиск е общинската фирма ВиК, от която правителството ултимативно изисква да се влее в държавна структура. Въпреки че неправомерно и наказателно ни е отказан достъп до европейски проекти, нашето "ВиК - Стенето" ЕООД от години реализира инвестиционна програма, дава цена на водата с 98 ст. по-ниска и с 13% по-ниски загуби в мрежата в сравнение със съседните общини", обясни кметът на Троян Донка Михайлова.
Нинова подчерта, че правителството нарушава правата и свободата на местната власт да взима решения, както и ограничава правата им да кандидатстват с проекти. "БСП ще подпомогне кметове и общински съветници, които искат да обжалват всички решения, ограничаващи техните права. Освен да им се прехвърлят задължения от страна на правителството, органите на местната власт трябва и да са финансово обезпечени", категорична бе тя.
Кметът на Троян заяви, че невъзможността общината да възлага поръчки на своите собствени фирми, без да се обявява конкурсна процедура по ЗОП, бави изпълнението на проектите и допълнително ги оскъпява. Михайлова отбеляза и загрижеността си за състоянието на общинската болница и медицинското обслужване. При средна безработица за страната 13% в Троян тя е 5,2 процента, похвали се кметът. Тя очерта като предизвикателства ниските доходи и ниското заплащане на "работещите бедни", които имат доходи под линията на бедността. Втора нейна задача е да осигури за младите хора професионално развитие, което да им предостави възможност за реализация в общината. "Благодарение на Донка Михайлова и нейния екип комуналните услуги се осигуряват от общински фирми, което прави цената за жителите по-ниска. Над 300 фирми работят в областта на мебелното производство. Градът има красив европейски вид", оцени усилията Нинова.
Лидерът на БСП и колегите й получиха задача от представителите на местната власт за изясняване състоянието на концесиите на минерална вода в района. Общината не е получила отговор въпреки Закона за достъп до информация. Ще зададем този въпрос към Министерския съвет по време на парламентарния контрол и ще информираме общинския съвет за отговора, обеща Нинова.
На срещата присъстваха народните представители от ПГ на "БСП за България" Милко Недялков и Валентина Александрова, които този и следващия месец ще проведат приемни във всички общини на областта.


В дискусията, посветена на трудностите пред местната власт, се включиха общински съветници и представители на общински фирми

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ