26 Април 2024петък18:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Празникът

Калоян Паргов:

Нова политика към знанието и националната култура!

Обръщение към дейците на просветата, науката и културата на тържеството на БСП-София

/ брой: 100

автор:Дума

visibility 12

Посрещаме 24 май в условията на криза на духовността, която все повече се задълбочава. На липса на хуманност в човешките отношения и на ширеща се неграмотност. Обезценява се мисията на учителя, на преподавателя, на учения, на създателя на художествени ценности.
След 27 години на псевдореформи човекът на знанието в България губи своето основно място в обществото и е подменен от едноизмерни субекти, неспособни да съхранят и продължат да изграждат онази държава, която акад. Дмитрий Лихачов нарече с право Държава на духа.
Ние, от БСП, сме инициатори на редица форуми по темата и ще продължим чрез народните представители в 44-ото Народно събрание да настояваме за нова политика на държавата към националната култура. Не можем да очакваме, че чужди държави и политици - чуждопоклонници, ще се грижат за развитието на българската култура, изкуство и наука.
Няма как да очакваме, че българската култура ще се развива, ако тя продължи да бъде изцяло зависима от свободния пазар. Българската литература, българският театър, изобразително изкуство, кино, музика, журналистика изискват специални грижи от страна на държавата. Това предполага огромен пакет от политики. Възстановяване на ролята на държавата в духовната сфера и ясен ангажимент към създаването, разпространението, съхраняването и популяризирането на културните ценности. Не би трябвало да сме предубедени към всички промени през периода на прехода. Но тази констатация ни задължава да посочим в кои сектори са извършени най-големите пакости и да поставим началото на необходимите реформи.
- На първо място, нова политика в защита на националната ни култура. Защита, която ще се открои като държавна подкрепа за присъствие в медиите на български, съвременни и класически, автори и произведения.
- Да се осъвремени законът, който регламентира отношенията на културата с бизнеса.
- Да се подготви и внесе в НС проектозакон за българския език. 
- Да се подготвят наложителните промени в Закона за предучилищното и училищното образование.
- Да се направят нужните промени в Закона за висшето образование и Закона за академичното развитие, да се стабилизира ситуацията в държавните висши училища, БАН и Селскостопанска академия, в културните институции у нас. Да се въведе достойно заплащане на труда на учители, преподаватели и учени, на читалищните и музейните работници.
Има още проблеми, но днес е празник.
Тук са български интелектуалци, които десетилетия и до днес градят нашата култура. Дълбок поклон пред делото ви!
За всички нас е изключително важно да опазим и развиваме българското слово, българската култура, българското образование, науката в България. Да съхраним човеколюбието, което извира от книгите. Да защитим достойно наследството на светите братя Кирил и Методий. Само така ще заслужим честта да сме граждани на Държавата на духа!
Разрешете ми да завърша със словата на незабравимия Стефан Продев:
"Шапки долу!
За БЪЛГАРСКИЯ УЧИТЕЛ.
За страдалеца. За човека, който създава човеци.
Шапки долу!
За твореца на знания. За онзи, който учи България да чете, да мисли, да търси. За нашия татко Песталоци.
Шапки долу!
За носителя и пазителя на духа. За великия слуга на народа. За единствения вълшебник измежду нас.
Шапки долу!"


 

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ